Naviger op
Log på

Beskeden omsætningsfremgang i erhvervslivet i 2012

Politiske nyheder 16-01-2013
I 2012 steg omsætningen kun marginalt mere end inflationen, og det er ikke nok til at trække beskæftigelse og investeringer med op.
Vækst og beskæftigelse skuffede i 2012 – og med dagens tal fra Danmarks Statistik om firmaernes køb og salg, kan man iflg. Dansk Erhverv se en vigtig årsag til den sløje beskæftigelsesudvikling.

Behov for vækst- og jobskabelsespakke

Disse tal aktualiserer behovet for en vækst- og jobskabelsespakke. Især bygge- og anlægsbranchen havde omsætningsvækst i 2012.

Dansk Erhverv har på baggrund af Danmarks Statistiks nye tal for firmaernes køb og salg i de første 11 måneder af 2012 beregnet, hvordan erhvervslivets omsætningsudvikling har været i 2012.
Omsætningsvæksten kun marginalt over inflationen

”Erhvervslivets samlede omsætning steg med 3,4 pct. i 2012, men idet inflationen sidste år landede på 2,4 pct., er der tale om en omsætningsvækst, som kun ligger marginalt over inflationen – og på ingen måde en omsætningsvækst, der formår at trække beskæftigelse og investeringer med op,” siger cheføkonom i Dansk Erhverv, Bo Sandberg.

Omsætningsfremgang i brancher, der havde store problemer tidligere i kriseforløbet

”Ser man på de forskellige branchers omsætningsudvikling i 2012, kan man glæde sig over, at de brancher, som er på vej frem, netop er nogle af de erhverv, der tidligere i kriseforløbet havde store problemer. Således topper bygge- og anlægsbranchen med en omsætningsstigning på 6,7 pct. i de første 11 måneder af 2012, hvilket ikke mindst må tilskrives den populære Boligjobordning, som nu desværre helt uforståeligt er nedlagt. Landbruget omsatte i 2012 for 5,9 pct. mere end i 2011, hvilket bl.a. skyldes kombinationen af høje fødevarepriser og lav kronekurs. Som en positiv overraskelse har hotel- og restaurationsbranchen i årets første 11 måneder ligeledes løftet omsætningen med 5,9 pct. om end fra et lavt udgangspunkt,” siger Bo Sandberg.

Blandet billede i servicesektoren i 2012

Gennem det meste af krisen har det været servicesektoren, der har holdt hånden under aktivitet og beskæftigelse i den private sektor. I 2012 er der dog tale om et noget mere broget billede:

”Det er positivt, at videnservice i 2012 opnåede en pæn omsætningsvækst på 5,3 pct. – vel at mærke i en branche, der for længst har lagt krisen bag sig og som bl.a. omfatter hele rådgivnings- og revisorerhvervet. Transportbranchen holdt omsætningsmæssigt skindet på næsen med en fremgang på 3,6 pct., men er presset på indtjeningen. Værre ser det ud indenfor handel, hvor omsætningsfremgangen på 1,6 pct. ligger under inflationen, hvilket især skyldes det generelt sløje privatforbrug og den stigende grænsehandel,” siger Dansk Erhvervs cheføkonom.
 
Oprettet den 16-01-2013 11:00
Tilbage til nyhedssøgning