Naviger op
Log på

Forbrugertilliden faldt til under frysepunktet i december

Politiske nyheder 21-12-2016
Danmarks Statistik har netop opgjort forbrugernes humør frem til denne julemåned. Dagens tal viser, at forbrugertilliden faldt til under nul for første gang siden maj 2013.
Forbrugertilliden har været nedadgående siden foråret 2015, og ligger altså nu på det laveste niveau i mere end tre år. Den dårlige nyhed er, at forbrugerne vurderer, at familiens økonomiske situation er dårligere i dag, end den var for et år siden.

Den gode nyhed er, at forbrugerne dog vurderer, at familiens situation vil være bedre om et år. Man kan godt undres over forbrugernes dårlige humør i en tid med høj beskæftigelse, stigende realløn, et stærkt boligmarked og lave renter.

Graver vi lidt videre i tallene ser vi også, at det især er forbrugernes syn på Danmarks økonomiske situation om et år, der slår skår i glæden. Det skyldes sandsynligvis en god blanding af flere ting, herunder usikkerhed skabt af uroen i det europæiske samarbejde, med Brexit som foreløbig lavpunkt, valget af Donald Trump, og måske endda en rest af finanskrisen. Vi lader det dog umiddelbart ikke gå ud over optimismen i forhold til vores egen families fremtidige økonomi.

På trods af forbrugernes dårlige julehumør, ser privatforbruget ud til at være i god form her i slutningen af året (efter et noget sløvt 3. kvartal). Vi forventer derfor, at forbrugerne vil trodse den økonomiske modvind, vi ser på den verdensøkonomiske cykelsti i øjeblikket, og at privatforbruget derfor vil fortsætte med at stige den kommende tid.

 
Sidst opdateret den 12-01-2017 09:29
Tilbage til nyhedssøgning