Naviger op
Log på

Væk med de lokale monopoler på hurtigt internet

Politiske nyheder 15-02-2017
De danske forbrugere og virksomheder skal selv kunne vælge deres udbyder af fiberforbindelser, uanset hvor i landet de bor, mener Dansk Erhverv og IT-Branchen.
Debatindlæg af Poul Noer, chefkonsulent i Dansk Erhverv, og Mette Lundberg, direktør for politik og kommunikation i IT-Branchen. Bragt i Vejle Amts Folkeblad 15. februar 2017.

At vi har adgang til internettet, er en helt afgørende del af de fleste danskeres hverdag. Vi streamer, surfer, uploader og deler som aldrig før. Det betyder, at vores forbrug af data stiger markant og at vi har brug for hurtige internetforbindelser. I disse år rulles helt nye højhastighedsforbindelser ud via fibernet i jorden. Det er en teknologi, der kan give os lynhurtigt internet.

Men desværre er markedet for de hurtige fiberforbindelser præget af, at der mange steder kun er en enkelt udbyder af tjenesterne. Det skyldes, at fibernettet de fleste steder er lukket land for alle andre leverandører end de selskaber, der ejer det. Samtidig er det en utopi at forestille sig at der bliver etableret mere end én højhastighedsforbindelse pr. husstand.

Giv danskerne frit valg mellem udbydere
Der er reelt tale om lokale monopoltilstande, der betyder, at de danske forbrugere og virksomheder er bundet til én udbyder af fiberforbindelserne. Danmark er altså med andre ord opdelt i områder, hvor forbrugerne har frit valg mellem udbydere af lynhurtigt internet, og områder, hvor de ikke har. Det siger sig selv, at monopolerne er dybt skadelige for konkurrencen. Og det er de danske forbrugere og virksomheder, der betaler prisen, fordi de ikke har valgmuligheder.

Situationen minder i høj grad om tiden, før det danske kobbernet blev åbnet, hvor danskerne kun havde adgang til én udbyder af internet. Da kobbernettet blev åbnet for konkurrerende internet ved årtusindeskiftet, satte det fart på udviklingen af et marked med konkurrence, der gav forbrugere og virksomheder adgang til de bedste tjenester til de skarpeste priser.

Den udvikling har vi endnu til gode at se på markedet for fiberforbindelser. I dag reguleres området primært fra Bruxelles, og EU-kommissionen har hidtil gjort en stor indsats for at bryde de nationale monopoler rundt om i Europa. Men vi mangler endnu at se EU tage fat på de nye lokale monopoler. Myndighederne skal i langt højere grad have mulighed for at gribe ind over for ejerne af fibernettet de steder, hvor manglende konkurrence skader forbrugere, virksomheder og samfundet som helhed.

I Dansk Erhverv og IT-Branchen mener vi, at danskerne og de danske virksomheder skal have mulighed for selv at vælge deres udbyder af de hurtige fiberforbindelser, uanset hvor i landet de bor. Det er god og sund konkurrence. Derfor skal vi bryde de lokale fibermonopoler.
 
Sidst opdateret den 16-02-2017 12:46
Tilbage til nyhedssøgning