; ;
Gemt

E-handelsbarometer: Første kvartal 2023 blev en blandet omgang for dansk e-handel

07. juni 2023

4 ud af 10 virksomheder fik bedre omsætning end forventet i første kvartal af 2023, mens en tilsvarende andel havde en omsætning, der skuffede. Det viser friske – og lidt forvirrende – tal fra Dansk Erhverv

Hvis du spørger et par e-handlere, hvordan 1. kvartal 2023 gik sammenlignet med samme periode sidste år, så er der god chance for, at du får vidt forskellige svar.

Branchen blev nemlig delt godt og grundigt, viser Dansk Erhvervs E-handelsbarometer for 1. kvartal 2023.

Sol og regn

I medlemsundersøgelsen svarer 4 ud af 10 netbutikker, at omsætningen var bedre end samme periode sidste år.

En tilsvarende andel svarer samtidig, at salget var lavere end samme periode sidste år.

De svar gør det vanskeligt at vurdere, hvordan det egentlig går i dansk e-handel, forklarer Niels Ralund, e-handelsdirektør i Dansk Erhverv:

”Men vores E-indeks viser dog også, at stort set alle måneder i 2023 har ligget under niveau. Samtidig presser virksomhederne også af stigende omkostninger, så overordnet set må vi nok sige, at det ikke helt går, som vi havde håbet på."

Hvad sammenligner vi med?

Ok, så er konklusionen vel ganske klar? Det går skidt i dansk e-handel?

Njah, det bliver nemlig endnu mere mudret, når man husker, hvad vi sammenligner med, siger e-handelsdirektøren:

”Vi sammenligner jo med første kvartal i 2022, hvor corona stadig gav lidt mere e-handel, og Ruslands angreb på Ukraine havde heller ikke nået at få samme betydning for økonomien. Det skal man lige huske, inden man går helt i panik.”

”Jeg vil også påpege, at når vi kigger tilbage, så er det første gang siden 2021, at der er flere, der har omsat for mere end omvendt. Det er positivt.”

Mod bedre tider

Trods to halvdårlige kvartaler i træk har pessimismen ikke fået fat om branchen. Hver tredje forventer, at salget dykker i 2. kvartal, mens godt 4 ud af 10 tror på fremgang.

Der er dog en vis risiko for, at optimisterne bliver en smule skuffede, forklarer Niels Ralund:

”Vores E-handelsindeks for april og maj ikke er særlig gode, så vi skal håbe, at det bliver bedre i løbet af juni. Det kan også sagtens være, for vi kan se, at forbrugertilliden langsomt, men sikkert går i den rigtige retning. Jeg krydser fingre.”

E-handelsbarometer 2023 Q1: Extra fokus: Krisestemning og –håndtering i e-handlen

pdf

Download

Kontakt

Digital Handel

Niels Ralund

E-handelsdirektør
Medarbejderprofil