Naviger op
Log på

Fornuftig vækst i 4. kvartal af sidste år

Politiske nyheder 15-02-2017
Danmarks Statistik har netop offentliggjort den såkaldte BNP indikator for 4. kvartal sidste år. Den danske vækst er på linje med resten af Europa, men vores lave strukturelle vækst taler dog for reformer.
Dagens tal er de første, noget usikre, bud på væksten i 4. kvartal sidste år, hvilket gør, at vi også nu har et indtryk af væksten for hele 2016.

Dagens tal viser, at BNP i 4. kvartal steg med 0,4%. Det var en smule lavere end ventet,  men dagens tal ændrer ikke grundlæggende ved billedet af dansk økonomi. Indikatorer for forbrug og eksport havde allerede peget i retningen af, at 2016 blev afsluttet fornuftigt rent økonomisk, og det bekræfter dagens tal da også.

Vores vækst ligger med linje med resten af Europa
Sammenligner vi væksten herhjemme med væksten i resten af Europa, så lå væksten i 4. kvartal på linje med væksten i hele Euroområdet og Tyskland, som også begge havde vækst på 0,4% i 4. kvartal. Vi klarede os dermed bedre end lande som Italien, Finland og Grækenland, mens der var langt op til væksten i eksempelvis Polen, som i 4. kvartal sidste år lå på 1,7% sammenlignet med kvartalet før.

Selvom 4. kvartal sidste år blev fornuftigt rent vækstmæssigt, og selvom der var vækst gennem alle 4. kvartaler af 2016, så blev væksten samlet set lav for 2016. Den lave vækst i 2016 skyldtes i høj grad forløbet i dansk økonomi i slutningen af 2015, men det bortforklarer ikke, at vi fortsat har at gøre med en økonomi med lav strukturel vækst.

Flere om at dele det samme stykke kage
I 2016 steg befolkningen med 0,8%, mens BNP steg med 1,1%. Dermed steg BNP per indbygger stort set ikke sidste år. Det er dermed heller ikke så mærkeligt, at opsvinget i dansk økonomi for mange føles ganske blodfattigt, når BNP væksten kun stiger lidt mere end befolkningsvæksten, betyder det reelt, at vi i gennemsnit i 2016 havde stort set samme stykke af den samfundsmæssige kage som året før. Vi er simpelthen bare flere til at dele en kage, som ikke vokser særligt meget i disse år.

Dagens tal er dermed også med til at understrege, at der fortsat er et reformbehov i dansk økonomi. Tidligere har reformer i vid udstrækning været gennemført af hensyn til de offentlige finanser, det er ikke nødvendigt i øjeblikket. Reformerne skal gennemføres så vi får en reel velstandsstigning. Det er faktisk meget vigtigere og burde blive prioriteret langt højere end at få de offentlige finanser til at hænge sammen.
 
Sidst opdateret den 15-02-2017 12:59
Tilbage til nyhedssøgning