Naviger op
Log på

Når en tønde råolie gør vinterferien til Norge dyrere

Politiske nyheder 13-02-2017
Olieprisen bliver bestemt af en række globale forhold, som det er vanskeligt at få det fulde overblik over. Men som bilist eller husejer kan man nemt mærke forskellen på budgettet, hvis olieprisen stiger.
Af Steen Bocian, cheføkonom i Dansk Erhverv. Bragt i Fyens Stiftstidende d. 11. februar 2017.

Nationaløkonomi bliver let en abstrakt størrelse - selv for en økonom som mig. Begreber som bruttonationalprodukt og betalingsbalanceoverskud kan være svære at forhold sig til.

Men når der sker ændringer i de økonomiske forhold, påvirker det ikke sjældent de helt nære økonomiske forhold i vores liv, og så bliver begreberne pludseligt meget konkrete.

Et af de forhold
, som virkelig har haft ændret sig over de seneste år, og som har påvirket os alle, er udsvingene i olieprisen.

Olieprisen bliver bestemt af en række globale forhold, som det er vanskeligt at få det fulde overblik over. Men som bilist eller husejer kan man nemt mærke forskellen på budgettet, hvis olieprisen stiger, og man pludselig skal betale 50 eller 100 kroner ekstra for en tank benzin, eller hvis ens varmeregning pludselig eksploderer.

Olieprisen lå indtil sommeren 2014 på et leje omkring 110 dollar tønden. Det var en høj pris i en historisk kontekst, men dog ikke en ekstremt høj pris.

Siden raslede olieprisen ned, og i januar sidste år nåede den helt ned under 30 dollar tønden. Siden er udviklingen vendt igen, og en tønde råolie koster nu lidt mere end 55 dollar.

Nu er det de færreste danskere, der jævnligt lige køber en tønde råolie, så det er nok nemmere at forholde sig til prisen på benzin. Ud over prisen på råolie er benzinprisen påvirket af dollarkursen, omkostningerne ved at lave olie om til benzin og så selvfølgelig transport-og salgsomkostningerne.

I 2013 og 2014 lå benzinprisen på omkring 13 kroner literen. Da olieprisen tog et ordentligt dyk nedad, faldt benzinprisen også, og for ret præcist et år siden ramte den bunden, hvor man kunne købe en liter benzin for 10,19 kroner.

Ligesom olieprisen har benzinprisen nu taget et hop opad, så en liter i dag koster 11,79 kroner. Hvor man i februar sidste år kunne fylde en tank på 50 liter for 510 kroner, skal man altså i dag hoste op med yderligere 80 kroner for det samme.

Udsvingene i prisen på benzin har især betydning, hvis man skal bruge meget af den. Det er der mange af os, der skal i de kommende uger, hvor programmet i mange familier står på skiferie til Alperne eller Norge eller Sverige.

En tur til Østrig i familiens stationcar, der er pakket med unger og skitøj, er bestemt ikke billig, og den bliver desværre ikke billigere, når benzin er blevet dyrere både herhjemme og i udlandet.

En tur på 3.000 km frem og tilbage til Alperne er med det seneste års udvikling i olieprisen blevet knap 300 kroner dyrere i benzin.

I år koster turen omkring 2.100 kroner i benzin, mens den sidste år kunne klares for cirka 1.800 kroner.

Går turen til Norge, bliver vinterferien dyrere i år, uanset om transporten foregår med bil, tog eller fly. Kursen på norske kroner følger nemlig i vid udstrækning olieprisen, så i takt med, at olieprisen er steget, har kursen på norske kroner gjort det samme.

En norsk hundredekroneseddel kunne sidste år fås for 77,8 danske krone, men i dag koster den 83,7 danske kroner.

Det betyder, at det er blevet over 7 pct. dyrere at leje ski, købe liftkort eller betale alle de andre udgifter, man kan have på en tur til Norge.

I år gør olieprisstigningen det lidt dyrere for danskerne at holde ferie, og regningen for skituren er blot ét eksempel på de mange forhold i vores hverdag, som olieprisen påvirker.

Men selvom jeg som økonom synes, at økonomi er det vigtigste, så er det naturligvis vigtigt ikke at miste det store perspektiv: Vinterferien skal gerne være et frirum uden alt for mange bekymringer.


Cheføkonom: Nyd ferien - uanset om den går til Østrig eller Ølgod!

Men selv om jeg som økonom synes, at økonomi er det vigtigste, er det naturligvis vigtigt ikke at miste det store perspektiv: Vinterferien skal gerne være et frirum uden alt for mange bekymringer.
 
Sidst opdateret den 13-02-2017 12:56
Tilbage til nyhedssøgning