Naviger op
Log på

Ny prognose: Risiko for overophedning ved lav varme

Politiske nyheder 18-04-2017
Beskæftigelsen steg sidste år med næsten 49.000 personer, og fortsætter fremgangen på arbejdsmarkedet med samme tempo her i 2017, så er der en betydelig risiko for, at flaskehalse og ubalancer på arbejdsmarkedet bliver en stopklods for opsvinget.
Af Steen Bocian, cheføkonom, Dansk Erhverv

Det går fremad i dansk økonomi, og det økonomiske opsving begynder at tage mere og mere form. I 2016 blev væksten på 1,3 pct., og de kommende år ventes lidt højere vækst.

Sammenligner vi med væksten inden krisen, så er vækstraterne ikke imponerende, men trods behersket vækst, så er beskæftigelsen steget overraskende kraftigt.

Beskæftigelsen steg sidste år med næsten 49.000 personer, og fortsætter fremgangen på arbejdsmarkedet med samme tempo her i 2017, så er der en betydelig risiko for, at flaskehalse og ubalancer på arbejdsmarkedet kommer til at sætte en hurtig stopklods for opsvinget. Der er trods lav vækst således en reel risiko for en økonomisk overophedning. Det er derfor afgørende, at der gennemføres hurtigtvirkende reformer, der udvider arbejdsstyrken og øger produktivitetsvæksten.Produktivitetsvæksten har haft skuffet voldsomt de seneste to år – og det er afgørende den udvikling vendes, så vi anvender de stadigt mere knappe ressourcer på arbejdsmarkedet bedre. Opsvinget skal ikke slås ned, inden det rigtigt når at løfte velstanden, men vi kan ikke ignorere flaskehals¬problemerne, og derfor bør vi fokusere på at undgå, at problemerne vokser sig store.
 
Trods den langt fra imponerende vækst, så har de offentlige finanser overrasket positivt, og vi venter næste år balance på de offentlige finanser for første gang i 10 år. Der er godt styr på de offentlige finanser, men finanspolitikken bør bestemt ikke lempes, hvis noget bør finanspolitikken strammes.
 
Med overskud på betalingsbalancen og de offentlige finanser, så er der fint styr på de økonomiske strukturer, det betyder dog også at nogle af de normale økonomiske advarselslamper, hvis økonomien er ved at køre af sporet ikke længere kan forventes at slå ud. 
 
 
Sidst opdateret den 18-04-2017 10:34
Tilbage til nyhedssøgning