Folkemøde program

Torsdag den 13. juni

Differentieret moms – nedsat moms på sunde fødevarer?

Arrangør: De Samvirkende Købmænd (DSK)

Hvor: N7 – Vinklen kl. 11.00 – 11.45

Deltagere: Eva Tingkær, Chef for Public Affairs i Diabetesforeningen, Claus Bøgelund Nielsen, Vicedirektør i DSK, Jacob Ravn, Skattepolitisk chef i Dansk Erhverv.

Beskrivelse: Alle andre EU-lande arbejder med flere momssatser. Kun i Danmark er momsen 25% samtidig uanset hvad vi køber. Danmark har også uofficiel Europarekord - formentlig endda verdensrekord - i forbrugsafgifter. Danske forbrugere betaler mere for fødevarerne end nogen anden for de daglige fornødenheder. Ca. 30% af beløbet på Dankortterminalen går til moms og afgifter. Er nedsat moms på sunde fødevarer vejen frem eller vil det blot føre til endnu flere administrative omkostninger for erhvervslivet. Mød meningsdannerne, der normalt er enige om meget, være uenige i denne sag.

 

Er forebyggelsesplanen dumpet eller bestået?

Arrangør: Lidl Danmark

Hvor: K12 – Friday kl. 12.00 – 12.45

Deltagere: Mette Thiesen, Folketingspolitiker for DF, Khalil Taleb, Viceindkøbsdirektør i Lidl, Simon Andersen (Venstres Ungdom), Tine Marie Daell, Direktør i Tobaksproducenterne, Mette Lolk Hanak, Forebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse, Stine Sjølund Blok, Chefkonsulent i Dansk Erhverv.

Beskrivelse: I dag bruger en tredjedel af unge mellem 15 og 29 år mindst ét tobaks- eller nikotinprodukt. Med det formål at nedbringe forbruget af tobak og nikotin blandt børn og unge blev der i 2023 indgået en politisk aftale om en ny forebyggelsesplan. Planen inkluderer øget kontrol og håndhævelse, højere afgifter samt begrænset tilgængelighed. Men vil initiativerne have en reel effekt? Er der behov for andre konkrete tiltag end dem, der er lagt op til? Hvordan vil initiativerne blive håndhævet i praksis? Og hvor går grænsen mellem forbud og forebyggelse? I debatten evaluerer vi forebyggelsesplanen, hvor forskellige interessenter bidrager med deres perspektiv på planens tiltag og effekt.

 

Folkemøde program

Fredag den 14. juni

Virksomheders grønne værdikæder: Aflad eller ansvar?

Arrangør: Rambøll, Klimaskovfonden

Hvor: D 10 – Grøn scene kl. 11.00 – 11.50

Deltagere: Kirsten Brosbøl, Forperson i Klimaskovfonden, Kim Pedersen, CEO i PostNord, Martin Jørgensen, Advokat og Chefkonsulent i Dansk Erhverv, Martin Østerby, Business Manager - Strategic Sustainability Consulting i Rambøll.

Beskrivelse: Har danske virksomheder et ansvar for natur og klima? Også når det rækker ud over deres egen værdikæde? Hvad skal til for at virksomheder vil være med til finansiere den fælles indsats for natur og biodiversitet? Sammen med førende eksperter tager vi temperaturen på det stigende fokus på grønne investeringer, der rækker ud over virksomhedernes egen værdikæde. Hvad er det, hvorfor er det vigtigt og hvad gavner det egentlig?

 

Når alle mødes i den levende bymidte, opstår der…

Arrangør: Dansk Erhverv

Hvor: G9 – Dansk Erhverv kl. 12.15-13.00

Deltagere: Dorte West, Borgmester i Herning, Nikolai Klausen, Direktør i MERK, Jesper Boysen, CEO i POWER, Lotte Hjort, Lottes Blomsterværksted, Brian Videbæk, Direktør for ejendomsudvikling i Dagrofa, Helle Søholt, CEO i Gehl.

Beskrivelse:  Når man tager pulsen på landets bymidter, truer afvikling, tomme butikslokaler og færre besøgende. I hele landet er bymidterne udfordret, og mange kæmper med mindre liv og aktivitet. Men der er faktisk endnu mere på spil. Bymidten er i høj grad byens identitet og oplandets samlingspunkt. Når alle mødes i en levende bymidte, skabes fundamentet for udvikling, erhverv og kultur. Det er byens puls, der danner baggrund for tilflytning og turisme, arbejdspladser og etablering af nye virksomheder, fastholdelse af de unge og grundlaget for uddannelsesinstitutioner. Men hvordan fortsætter vores byer med at være fundamentet for levende byudvikling? Kom med, når Dansk Erhverv er samlingspunktet for perspektiverne om fremtidens bymidte. Hvad udgør en levende bymidte, hvilke udfordringer er der, og hvordan ser fremtidens by ud?

 

Er EU lykkedes med at bekæmpe greenwashing?

Arrangør: Miljømærkning Danmark

Hvor: F18 – Scenen for samfundsansvar – ESG kl. 13.00-14.00

Deltagere: Christian Poll, Chefkonsulent hos Forbrugerombudsmanden, Per Clausen, EP-spidskandidat for Enhedslisten, Martin Jørgensen, advokat og chefkonsulent hos Dansk Erhverv, Kim Haggren, Vicedirektør for Erhvervsjura, SMV- og Iværksætterpolitik hos Dansk Industri, Louise Vølver, Europapolitisk Seniorkonsulent i Dansk Standard/Miljømærkning Danmark, Rina Ronja Kari, Marketing- og Kommunikationschef i Miljømærkning Danmark.

Beskrivelse: 2024 er skifteår i EU, idet både Europa-Parlamentet og Europa-Kommissionen udskiftes. Der er ingen tvivl om, at den afgående Kommission har haft turbofart på at sætte gang i den grønne omstilling ikke mindst presset af Europa-Parlamentet, som fik et historisk, grønt valg i 2019. Mængden af grønne lovgivninger de seneste fem år har været massiv. Der har i den grad også været behov for et opgør med den greenwashing de europæiske forbrugere har været udsat for. Med bl.a. direktivet om styrkelse af forbrugernes rolle i den grønne omstilling har EU forsøgt at komme de misvisende anprisninger til livs. Men vejen er fortsat lang: For hvordan sikres det, at der bliver ryddet op i de misvisende anprisninger samtidig med, at de mærker, der rent faktisk gør en miljømæssig forskel og som dermed hjælper forbrugere og virksomheder med at træffe de rigtige valg, bevares og styrkes?

 

Hvad skal vi med kontanter i fremtiden?

Arrangør: Danmarks Nationalbank

Hvor: J19 – Faktaboksen kl. 14.30-15.30

Deltagere: Anders Kjærulff, Forperson for Bevar Kontanter, Niels Kaas, Hovedkasserer i Danmark Nationalbank, Henrik Sedenmark, Fagchef for betalinger og detailhandelssikkerhed i Dansk Erhverv, Mette Simonsen, Journalist i DR, Louise Kambjerre Scheel, Jurist i ældresagen.

Beskrivelse: Hvordan påvirker den teknologiske udvikling og digitaliseringen vores behov for kontanter i fremtiden? 1.000 kronesedlen er på vej ud – hvorfor egentligt og er det bare første skridt i retningen af et kontantfrit samfund? Hvilken rolle spiller kontanter som betalingsmiddel i forhold til privatlivet, men også i forhold til sort økonomi? Hør eksperternes synspunkter og kom med dit indspark til debatten om, hvorvidt kontanter stadig har en plads i vores moderne samfund.

 

CEO-Talk med NORLYS, ATEA, DAGROFA og Natasja Crone

Arrangør: Dansk Erhverv

Hvor: G9 – Dansk Erhverv kl. 15.15  -16.00

Deltagere: Brian Mikkelsen, Adm. direktør i Dansk Erhverv, Niels Duedahl, Adm. direktør i Norlys, Katrine Forsberg, Adm. direktør i ATEA, Jens Mathiesen, Adm. direktør, præsident i Scandic Hotels Group, Tomas Pietrangeli, Adm. direktør Dagrofa.

Beskrivelse: Dansk Erhverv sætter tre CEO’s stævne til en samtale om at lede store danske virksomheder. Velfærden står på skuldrene af succesrige danske virksomheder. Hvordan betragter de rammevilkårene for at drive virksomhed i Danmark? I et Europa i forandring, udfordret af svingende konjunkturer og udsigten til færre hænder og hoveder i arbejdsstyrken, hvad er da strategierne til at styre gennem bølgegang? Det spørger vi de tre topledere Tomas Pietrangeli, CEO, Dagrofa, Kathrine Forsberg, CEO, Atea, og Niels Duedahl, CEO, Norlys, om i Dansk Erhvervs telt, hvor toppen af dansk erhvervsliv deler erfaringer og anekdoter foran et publikum. Brian Mikkelsen, CEO, Dansk Erhverv, indleder, og Jens Mathiesen, formand for Dansk Erhvervs bestyrelse, og CEO, Scandic Hotels Group, runder af. Kom og få et usædvanligt kig ind bag kulisserne i nogle af Danmarks største virksomheder.

 

Mindre affald, mere genbrug

Arrangør: Landsforeningen for Mindre Affald

Hvor: J37 – Folkets Debattelt kl. 16.00 -16.45

Deltagere: Stig Bomholt, Repair Café Danmark, Mette Alberg Mosgaard, Institut for Bæredygtighed og Planlægning, AAU, Torsten Gejl, MF for Alternativet, Jens Peter Mortensen, Landsforeningen for Mindre Affald, Marie Josephine Mustelin, Politisk Konsulent i Dansk Erhverv.

Beskrivelse: Debat om genbrug, reparationer og målet om mindre affald.

Folkemøde program

Lørdag den 15. juni

Er det slut med at brænde tøj af?

Arrangør: Europa-Parlamentet, Informationskontoret i Danmark

Hvor: C24 - Cirkuspladsen kl. 10.30 - 11.00

Deltagere: Claus Teilmann Petersen, Senior Human Rights Specialist hos Bestseller, Marie Josephine Mustelin, Politisk Konsulent i Dansk Erhverv

Beskrivelse: Vær med, når vi diskuterer bæredygtig tøjproduktion i den globale konkurrence. Hvert år bliver der i EU kasseret omkring 5,8 mio. tons tekstiler. Det er 11 kg pr. person. Tøjet bliver brændt af eller eksporteret til andre steder i verden, hvor det fylder så meget i landskabet, at tekstiløer er opstået - fx i Chile. Det er et kæmpe problem, for vores klode kan ikke holde til det. Derfor lancerede Europa-Kommissionen i 2021 en strategi for bæredygtige tekstiler, som Europa-Parlamentet støtter op om. Og oven i hatten har Europa-Parlamentet netop forhandlet Due Diligence Direktivet på plads med EU’s medlemslande - et stykke lovgivning, der bl.a. skal sikre kædeansvar, så vi forbrugere kan være sikre på, at tøjproduktionen ikke koster liv i tredjeverdenslande.

Men hvor stiller det tøjproducenten Bestseller? Kan de omstille til en mere bæredygtig produktion? Eller skaber EU nu for mange benspænd for de europæiske producenter, der allerede udfordres af de kinesiske giganter Temu, Wish og Shein, der leverer billige produkter til danskerne og verdens forbrugere?

 

Har bymidterne krise? Og er det e-handlens skyld?

Arrangør: Dansk Erhverv

Hvor: G9 – Dansk Erhverv kl. 10.45 – 11.30

Deltagere: Claus Bøgelund Nielsen, Vicedirektør i De Samvirkende Købmænd, Niels Ralund, E-handelsdirektør i Dansk Erhverv, Christa Lodahl, Erhvervschef i Business Center Bornholm, Henrik Nerst. Direktør og grundlægger i Wild Destillery, Helge Krogsgaard, Indehaver af Hugo P tasker, Linda Kofoed Persson, Kommunalbestyrelsesmedlem i Bornholms Regionskommune.

Beskrivelse: Mød bornholmske kunsthåndværkere, mikrobryggerier, sælgere af lokale fødevarer i teltet, som fremviser deres sprudlende e-handelsbutikker. De viser og fortæller, at e-handlen faktisk er med til at fastholde lokalbefolkning, politikere og andet godtfolk på øen. De kan sælge egne produkter til hele verden, men de kan også købe de produkter af andre, som familien efterspørger, og som ikke altid findes på øen. Kan bymidter i krise og affolkede landkommuner faktisk lære af kædebutikkernes satsning på e-handlen, som har løst udfordringerne med svigtende detailsalg og igen fået kunderne tilbage i butikkerne – til gavn for bymidterne? Forvent lokale ildsjæle og debat på syngende bornholmsk!

 

Krudt og kugler i en ny virkelighed

Arrangør: Europa-Kommissionen og Tænketanken Europa

Hvor: B3 – Europa-Kommissionen kl. 14.15 – 15.00

Deltagere: Søren Liborius, seniorrådgiver i EU’s fælles udenrigstjeneste, EEAS, Jacob Kaarsbo, Senioranalytiker i Tænketanken Europa, Thomas Nissen, Chefkonsulent i Dansk Erhverv.

Beskrivelse: I denne samtaler dykker vi ned i emner såsom: Hvordan understøttes visionerne? Hvor mangler der ”krudt og kugler”? Og hvordan får staterne bedst og billigst materiel for pengene?