; ;
Gemt

Mindst 40 pct. af de kommende ældre kender ikke til fritvalgsordningen

Vi bliver flere ældre i Danmark i de kommende år. Det kommer til at lægge pres på ældreplejen, hvilket øger vigtigheden af fritvalgsordningen. Men fire ud af ti af de kommende ældre i alderen 60-69 år kender i dag ikke til fritvalgsordningen på hjemmehjælpsområdet, mens knap seks ud af ti ikke kender til den på plejehjemsområdet. På tværs af begge områder synes otte ud af ti, at fritvalgsordningen er vigtig.

Analyse

NOVEMBER 2022

Ifølge Danmarks Statistiks seneste befolkningsfremskrivning vil der i 2030 være ca. 426.200 danskere i alderen fra 80 år og op. Det er en stigning på 46,2 pct. i forhold til i år, hvor der er ca. 291.500 personer i alderen fra 80 år og op.

I samme periode forventes arbejdsstyrken at falde med 0,3 pct. Den store stigning i antallet af ældre og faldet i arbejdsstyrken vil lægge et endnu større pres på ældreplejen, end der allerede er i dag. Dansk Erhverv har i den forbindelse undersøgt de kommende ældres kendskab til fritvalgsordningen, og hvorvidt de synes, at ordningen er vigtig på hhv. hjemmehjælps- og plejehjemsområdet.

Mindst fire ud af ti kender ikke til fritvalgsordningen
Undersøgelsen viser, at fire ud af ti af de kommende ældre i alderen 60-69 år ikke kender til fritvalgsordningen inden for hjemmehjælpen, mens 58 pct. ikke kender til fritvalgsordningen på plejehjemsområdet. Særligt mænd har et dårligere kendskab til fritvalgsordningen på begge områder end kvinder.

Vi stillede de kommende ældre det samme spørgsmål på hjemmehjælpsområdet i 2020. Dengang kendte 49 pct. ikke til fritvalgsordningen. Dermed er kendskabet til fritvalgsordningen på hjemmehjælpsområdet steget med ni procentpoint på to år.

Otte ud af ti mener, at fritvalgsordningen er vigtig
Selvom hhv. 40 pct. og 58 pct. af de kommende ældre ikke kender til fritvalgsordningen indenfor hjemmehjælp og plejehjem i dag, så mener hele otte ud af ti, at det frie valg er vigtigt på begge områder. Det er en stigning på syv procentpoint siden 2020 på hjemmehjælpsområdet.

Det er derimod mindre end hver tiende af kommende ældre, der ikke synes, at fritvalgsordningen er vigtig, mens den resterende tiendedel ikke har en holdning til ordningen.

Mindst 40 pct. af de kommende ældre kender ikke til fritvalgsordningen

pdf

Download

Kontakt

Velfærd og samfund

Anders Nyberg Olesen

Politisk konsulent