Gemt

Den danske eksport er fortsat hårdt ramt

De danske eksportvirksomheder er fortsat ramt på eksporten til udlandet. Over halvdelen af eksportørerne forventer lavere eksport end for et år siden, og 44 pct. forventer tidligst en normalisering af eksporten i 2022. For at få gang i eksporten igen efterspørger en lang række danske eksportvirksomheder, at centrale nøglemedarbejdere vaccineres hurtigt.

Analyse

FEBRUAR 2021

Den danske eksport er hårdt ramt af coronakrisen. Ifølge Danmarks Statistik er eksporten for perioden januar til november 2020 faldet med 9 pct. i forhold til den samme periode året før.

Dansk Erhverv har derfor undersøgt danske eksportvirksomheders seneste forventninger til eksporten.

Virksomhederne forventer faldende eksport
54 pct. af eksportørerne forventer, at eksporten i januar 2021 bliver lavere end i januar 2020. Det er på niveau med vores undersøgelse under nedlukningen i juni, hvor 64 pct. af virksomhederne svarede, at deres eksport var faldet i løbet af den seneste måned sammenlignet med samme måned året før. Samtidig viser svarene, at kun 13 pct. forventer, at eksporten bliver højere i januar 2021 sammenlignet med januar 2020.

 

Normalisering af eksporten har lange udsigter for mange virksomheder
Vi har spurgt de virksomheder, som forventer en lavere eksport, hvornår de forventer en normalisering af deres eksport. Her angiver 44 pct., at de tidligst forventer en normalisering af eksporten i 2022. Dermed har en normalisering af den danske eksport lange udsigter, hvis ikke andre eksportører trækker salget tilsvarende op.

Vaccinering af eksportmedarbejdere er vigtigt
Vi har spurgt vores eksportmedlemmer, hvor vigtigt det vil være for dem, hvis udvalgte eksportmedarbejdere, der arbejder med salg og service i udlandet, blev vaccineret inden for den næste måned. Knap halvdelen af virksomhederne svarer, at det vil være ret vigtigt eller meget vigtigt. Vaccination af nøglemedarbejdere kan dermed være et vigtigt redskab, der kan bidrage til at holde hånden under den danske eksport.

6 Den danske eksport er fortsat hårdt ramt

pdf

Download

Kontakt

Politik og Analyse

Agnete Nielsen

Seniorøkonom