Gemt
Analyser

Udviklingen i fultidsbeskæftigelse i de danske kommuner

Beskæftigelsen i Danmark er steget i 25 kvartaler i træk og vi har aldrig haft flere beskæftigede lønmodtagere end vi har lige nu. Samtidig rundede den samlede beskæftigelse i 2019 for første gang nogensinde 3 mio. personer. I løbet af 2019 har der dog været en række trusler mod det danske beskæftigelsesopsving, da væksten på flere af vores vigtigste eksportmarkeder som Tyskland, Storbritannien og Sverige har været udfordret.

Analyse

FEBRUAR 2020

Stadig stigende beskæftigelse i Danmark
Det danske jobopsving har været stærkt i løbet af de seneste år. Det har gjort, at vi i starten af 2019 for første gang nogensinde rundende 3 mio. beskæftigede, og der har således aldrig været flere beskæftigede. Men siden har vi set en blød opbremsning i beskæftigelsen, og jobvæksten i 2019 ser ud til at blive den svageste siden 2014. Væksten i antallet af fuldtidsbeskæftigede er steget med 0,4 pct. på landsplan over det seneste kvartal. 

Svindende vækst på eksportmarkederne skaber usikkerhed
I 2019 har der dog været en række trusler mod det danske beskæftigelsesopsving, da væksten på flere af vores vigtigste eksportmarkeder som Tyskland, Storbritannien og Sverige har været udfordret. Det er dog endnu ikke gået mærkbart ud over beskæftigelsesopsvinget på landsplan.

Jobtilbagegang i 7 ud af 11 kommuner i Nordsjælland
I løbet af 3. kvartal sidste år kan vi dog se jobtilbagegang i 7 ud af 11 kommuner i Nordsjælland. Vi er dog endnu ikke i en alarmerende situation, fordi beskæftigelsen i Nordsjælland generelt er på et højt niveau. Samtidig har 7 ud af 11 de nordsjællandske kommuner haft jobfremgang i løbet af det seneste år. Derfor bliver det særdeles interessant at følge udviklingen i løbet af det kommende kvartaler.

Svag jobvækst på Fyn
Luften er også gået en smule ud af ballonen på Fyn, hvor 5 ud af 10 kommuner har oplevet tilbagegang i denne periode. I alt har 7 ud af 10 fynske kommuner haft en vækst der er lavere end landsgennemsnittet. Værst ser det ud i Nordfyns kommune, der med en tilbagegang på 1,4 pct. for kvartalet og 3,4 pct. for året nu kun er knap 200 beskæftigede over det laveste niveau i tidsserien. En bundrekord der har stået siden 2. kvartal 2013. Blandt den svage beskæftigelsesudvikling finder vi især to lyspunkter. Middelfart- og Odense kommune sætter nye beskæftigelsesrekorder for 4. kvartal i træk. I Middelfart kommune er antallet af fuldtidsbeskæftigede vokset med hele 7,6 pct. over det seneste år, og det er den største vækst på landsplan. 

Jobopsvinget fortsætter på Sjælland
Det ser dog endnu ikke ud til, at den manglende vækst på vores eksportmarkeder for alvor har ramt de sjællandske kommuner. Af de 17 sjællandske kommuner var der beskæftigelsesfremgang i de 10 af dem i 3. kvartal sidste år. Det er et fald på blot to kommuner i forhold til forrige kvartal, hvor der var en beskæftigelsesfremgang i 12 af kommunerne Den sjællandske beskæftigelsesvækst var især hjulpet på vej af Roskilde kommune. Roskilde kommune, der er den største i Sjælland målt på arbejdspladser, oplevede en beskæftigelsesvækst på 300 fuldtidspersoner, hvilket er det højeste i regionen. Den høje fremgang resulterede i en ny jobrekord for kommunen, der altså aldrig før har haft så mange jobs.

Jobrekord i Billund kommune
I Sydvestjylland er der ikke et klart billede, hvorvidt svaghederne på vigtige eksportmarkeder i Europa har ramt jobopsvinget. 6 ud af de 11 sydvestjyske kommuner oplevede jobtilbagegang i 3. kvartal sidste år, og der har stadig været flot jobvækst i kommuner som Billund og Esbjerg. Når vi ser jobfremgangen i løbet af det seneste år, så er billedet nogenlunde det samme. I løbet af det seneste år har 5 ud af de 11 sydvestjyske kommuner oplevet tilbagegang Den største jobfremgang i Sydvestjylland er i Billund kommune, hvor der er blevet skabt 1 pct. flere jobs i 3. kvartal, hvilket svarer til 158 fuldtidsjobs. Dermed sætter kommunen også en flot jobrekord. I det hele taget har beskæftigelsen buldret derud af i Billund i det seneste år, hvor beskæftigelsen er steget med tæt på 500 fuldtidsstillinger.

9 ud af 11 nordjydske kommuner i jobfremgang
Vi ser heller ikke endnu tegn på, at væksten på vores vigtigste eksportmarkeder i Europa, er gået ud over beskæftigelsesopsvinget i Nordjylland, hvor 9 ud af 11 kommuner havde jobfremgang i 3. kvartal sidste år. Det er blot i Vesthimmerlands kommune og Thisted kommune, der havde tilbagegang i 3. kvartal sidste år.

Jobrekord i Billund kommune

pdf

Download

Jobopsvinget fortsætter på Sjælland

pdf

Download

Svag jobvækst på Fyn

pdf

Download

Landets laveste ledighed er i Nordsjælland

pdf

Download

Kontakt

Politik og Analyse

Kristian Skriver

Seniorøkonom
Medarbejderprofil
Arbejdsmarked, uddannelse og forskning

Peter Halkjær

Arbejdsmarkedschef
Medarbejderprofil

Der anvendes cookies til at forbedre din oplevelse af websitet. Du accepterer ved at navigere videre. Læs mere om website cookies.