E-handel

Nej til salgspligt: EU skal ikke diktere e-handel

Geoblockingforordningen vil indføre en salgspligt, så e-handelsvirksomheder tvinges til at servicere kunder i 28 markeder. Forslaget er uklart og krænker aftalefriheden.

På agendaen

Salgspligt er skidt for e-handlen
Forslaget til geoblockingforordning vil sikre de europæiske forbrugere adgang til at handle hos alle europæiske e-handelsvirksomheder ved at indføre en salgspligt. Salgspligten tvinger virksomhederne til at acceptere en handel - uagtet virksomhedens størrelse, kapacitet, kendskab til forbrugeren eller regler og forhold i forbrugerens hjemland.

Uklart og byrdefuldt forslag
Forslaget efterlader en masse uklarheder om, hvilke regler der gælder. Det vil gøre det lettere at e-handle i udenlandske netbutikker og undgå at betale den høje danske moms. For især små virksomheder vil forslaget kunne betyde store omkostninger, da forslaget bl.a. pålægger virksomheden at finansiere transport af varer i forbindelse med klagesager.

Dårlig forbrugerbeskyttelse
Forslaget tager ikke højde for, at reglerne for produktsikkerhed- og standarder varierer fra medlemsland til medlemsland. Forbrugerne skal selv organisere transporten af deres varer og har selv ansvaret, hvis de varer, de køber, er ulovlige eller farlige i deres hjemland.

Krænkelse af aftalefriheden
Dansk Erhverv bakker varmt op om det indre marked. Men at tvinge e-handelsvirksomheder til at sælge til kunder uden for deres normale forretningsområde er ikke vejen til et velfungerende indre marked. Vi ser helst, at forslaget droppes. Men det tyder det desværre ikke på. Derfor arbejder hårdt vi hårdt for at skabe større klarhed og mindske de skader, det vil forvolde på e-handelsvirksomhederne.

Dansk Erhverv har sammen med en række andre europæiske organisationer udarbejdet en FAQ vedrørende de nye regler. Du kan læse den her.

EU-Kommissionen har udarbejdet en Q&A, som du kan finde her.

EU skal ikke diktere europæisk e-handel

pdf

Download

Urimelige vilkår for e-handlen

pdf

Download

Baggrund om geoblocking til foretræde i Folketinget

pdf

Download

Andre relevante fokusområder

Der anvendes cookies til at forbedre din oplevelse af websitet. Du accepterer ved at navigere videre. Læs mere om website cookies.