En vej fremad: Opgør med grænsehandlen og den illegale handel

Finanslovsforhandlingerne er igang. Dansk Erhverv håber, at forhandlingerne vil sikre endnu flere afgiftslettelserne end de 135 millioner kroner, som er afsat. Kun på den måde kan der gøres en reel forskel for at mindske grænsehandel og den illegale handel og dermed trække handel hjem til Danmark.

På agendaen

Lige før sommerferien spurgte vi i Dansk Erhverv danskerne om, hvor meget de grænsehandler. Meldingen var, at næsten 7 ud 10 af de adspurgte i Region Syddanmark, halvdelen af midtjyderne og hver fjerde i Region Nordjylland havde grænsehandlet i Tyskland inden de seneste seks måneder. Og i 2017 nåede grænsehandlen op i svimlende 3,5 mia. kr.

Fra Dansk Erhvervs side er holdningen klar: Der skal gøres noget ved grænsehandlen. Grænsehandlen skal mindskes.

For når der grænsehandles for 3,5 mia. kr. om året, er det virkelig skidt for danske butikker, danske bymidter og den danske natur. Når varer bliver købt syd for grænsen, er der danske købmænd, som går glip af indtjening. Skidt for butikkerne er det også, at en del af varer bliver købt i Tyskland og så videresolgt illegalt herhjemme i Danmark. Sidst, men absolut ikke mindst, ved vi også, at mange øl- og sodavandsdåser købt uden pant ender som affald i naturen og derfor belaster miljøet.

Og vi ved, at de danske afgifter bærer en væsentlig del af skylden for at skubbe handlen ud over de danske grænser. For ikke at tale om den manglende opkrævning af den lovpligtige tyske dåsepant, som Dansk Erhverv igennem flere år har arbejdet på at få indført. 

”Det er ingen hemmelighed, at grænsehandel er noget nær en folkesport. Men når der grænsehandles, er det jo danske købmænd, der går glip af indtjening. Skidt for butikkerne er det også, at varer bliver købt i Tyskland og videresolgt illegalt herhjemme. Og rigtig skidt er det, at mange øl- og sodavandsdåser købt uden pant ender som affald i naturen og derfor belaster miljøet. De danske afgifter er kort og godt langt over grænsen, og i Dansk Erhverv håber vi, at finanslovsforhandlingerne vil give afgiftslettelser, som gør en reel forskel for at komme grænsehandlen og illegal handel til livs”, siger Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv.

Og tager vi for eksempel varer som slik og chokolade, er disse over de seneste år blevet udsat for flere afgiftsforhøjelser, som har medført en stigning i grænsehandlen på ikke mindre end 44 procent i perioden 2011 til 2015. For ikke at tale om den illegale handel, som har spredt sig til hele landet.  Der er altså noget at tage fat i her. Det er uansvarligt at lukke øjnene for problemerne.

Dansk Erhverv mener, at der er én vej fremad, og løsningerne er klokkeklare. Alle afgifter på nydelsesmidler skal løbende reduceres, og der skal indføres lovpligtig tysk dåsepant på øl og sodavand.

  • Chokolade- og sukkervareafgiften skal nedbringes løbende over en årrække. Den løbende afgiftsreduktion skal initieres med en nedsættelse på 25 pct.;
  • Vinafgift med 25 pct.
  • Spiritusafgift med 25 pct.
  • Ølafgift med 25 pct.

Afgiftskatalog Dansk Erhverv

pdf

Download

Andre relevante fokusområder

Kontakt

Handel

Lotte Engbæk Larsen

Markedschef
Medarbejderprofil