Endelig knækkes nøddeafgiften

Nu er den gakkede nøddeafgift langt om længe sendt til tælling - noget virksomheder og forbrugere har set frem til i årevis.

På agendaen

Nøddeafgiften er en af de mest utidssvarende og administrativt bøvlede danske afgifter, og i årevis har danske virksomheder som de eneste i verden brugt væsentlige ressourcer og en mængde frustration på at administrere de 27 forskellige nøddeafgiftssatser på nødder med eller uden skal, hakkede eller hele.

Af både virksomheder, forbrugere, erhvervsorganisationer og politikere er nøddeafgiften ikke uden grund blevet kaldt "gakket" og "absurd". 

Dansk Erhverv har i flere år arbejdet for at få afskaffet nøddeafgiften, og endelig er det lykkedes. Tirsdag den 19. december 2017 stemte Folketinget et lovforslag igennem, som afskaffer nøddeafgiften pr. 1. januar 2020. Inden den afskaffes, halveres afgiften fra 1. januar 2018. 

Dette har vakt glæde hos en række af Dansk Erhvervs medlemsvirksomheder: 

”Det er en stor lettelse for os, at nøddeafgiften endelig er på vej i graven. Afgiften har nemlig i mange år betydet, at vi har måttet bruge mange ressourcer på administration, der slet ikke giver værdi for vores forretning. Og selvom vi helst havde set, at afgiften var blevet afskaffet på én gang, så vi slap for at skulle igennem de bøvlede afgiftsberegninger, lageropgørelser og utallige korrektioner i vores it-systemer igen, ser vi nu bare frem til, at nøddevanviddet langt om længe får udsigt til at høre helt op.” Anders Kok, direktør i fødevarevirksomheden Biogan A/S

"Nøddeafgiften har hidtil været så administrativt besværlig at håndtere, at det ikke har kunnet betale sig for os at importere nødder selv. Men afskaffelsen af nøddeafgifterne gør det fremadrettet lettere for os at drive og udvikle vores forretning. For os og mange andre mindre virksomheder ligesom os er man altid nødt til at prioritere vores ressourcer benhårdt, så vi er meget glade for afskaffelsen af afgiften." Casper Muusfeldt, adm. direktør i frugt- og grøntgrossisten Ingwersen A/S

"Vores svenske konkurrenter har længe grinet af os, når vi har fortalt om den danske nøddeafgift. De har ikke kunnet forstå, hvorfor vi har haft denne absurde afgift i så mange år på nogle produkter, som tilmed er sunde. Det har ikke givet mening for hverken dem eller os. Så nu kan vi jo bare grine tilbage og se frem til, at afgiften afskaffes, så vi kan konkurrere med svenskerne igen." Henrik Ljørring, direktør i fødevaregrossisten Strøm & Svendsen

I Dansk Erhverv er vi glade for, at politikerne endelig har været lydhøre og fjernet en af de mest byrdefulde afgifter for erhvervslivet. Men arbejdet slutter ikke her.

Der er stadig en bunke byrdefulde og konkurrenceforvridende afgifter, der skal gøres op med. Dette er f.eks. slik- og chokoladeafgiften, afgifterne på vin og spiritus, kaffeafgiften m.fl.

Vi fortsætter derfor arbejdet for at gøre det lettere og billigere at drive virksomhed. 

Andre relevante fokusområder