Gemt

Kun 10.000 arbejdspladser mangler, før vi når ny rekord

Det danske arbejdsmarked er gradvist blevet varmere og varmere over de seneste år. Siden 2013 er lønmodtagerbeskæftigelsen steget med over 171.000 personer, og fremgangen fortsatte i oktober i år viser de nyeste tal fra Danmarks Statistik.

Nyhed

dagens økonomiske kommentar af cheføkonom steen bocian

Fra september til oktober steg beskæftigelsen således med 4.200 personer, og målt over det seneste år er der blevet skabt 47.100 arbejdspladser i dansk økonomi. Fremgangen på arbejdsmarkedet har sikret, at vi stort set har fået genskabt alle de arbejdspladser, som vi mistede under krisen.

Der mangler således nu kun 10.024 arbejdspladser, før vi sætter rekord med hensyn til antallet af arbejdspladser i dansk økonomi. Med det nuværende tempo på jobskabelsen bliver den rekord nået om 2,5 måned. Det vil sige ved udgangen af 2017.

Fremgangen i beskæftigelsen er selvsagt glædeligt, det er det mest konkrete udtryk for, at det går godt i dansk økonomi, men det giver også i stigende grad udfordringerne, at arbejdsmarkedet nu er blevet så stramt, at mange virksomheder har svært ved at finde den arbejdskraft, som de har behov for.

Ledigheden er lav, og det bliver gradvist sværere at rekruttere udenlandsk arbejdskraft, da der også er opsving i vores nabolande. Vi forventer i det lys, at beskæftigelsesfremgangen kommer til at gå væsentligt ned i gear over det kommende år – desværre, for der er ellers gang nok i efterspørgslen til, at vi kunne sikre yderligere fremgang på arbejdsmarkedet.

Det stramme arbejdsmarked og den fortsat stærke efterspørgselsvækst taler for reformer, som udvider arbejdsudbuddet. Det er i en økonomi med cirka 700.000 i den erhvervsaktive alder på overførselsindkomst (ekskl SU) paradoksalt, at virksomhederne må sige nej til ordrer – hvorved vi som økonomi mister velstand.