{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
Danmarks Statistik har fredag offentliggjort deres andet bud på væksten i 2. kvartal i år. Det første bud var den såkaldte BNP-indikator – det nye bud er et mindre usikkert og mere detaljeret bud på væksten.
Dagens økonomiske kommentar d. 31. august 2018
BNP-indikatoren viste en vækst i 2. kvartal på 0,3 pct., hvilket var en anelse lavere end 1. kvartal, hvor væksten var på 0,4 pct.
De nye tal viser, at væksten i andet kvartal er 0,2 pct. Det er altså en anelse lavere end hvad BNP-indikatoren viste. Samtidig blev væksten i 1. kvartal i år nedjusteret til 0,3 pct. Første halvår af 2018 har altså ikke været imponerende.
Det er især den meget varme og tørre sommer, der har gjort ondt på den danske vækst. Selvom vi har haft fremgang i salget af drikkevarer og tobak, så har det været dyrt for landbruget, hvis værditilvækst her i andet kvartal er faldet med 6,8 pct. i forhold til første kvartal. En anden årsag til at vi for tiden ser en afdæmpet vækst i dansk økonomi er, at eksporten har haft en svagere udvikling end tidligere. Dansk økonomi kører oftest hurtigere, når vi trækker på begge hovedmotorer – eksport og privatforbrug. Her i 2. kvartal er eksporten faldet med 0,4 pct. – det er også ovenpå fald i 1. kvartal.
Den beherskede vækst i både 1.- og 2. kvartal peger ikke i retning af, at dansk økonomi ligefrem buldrer afsted i 2018. Det minder mere om et økonomisk opsving med håndbremsen trukket en smule. Fortsætter tempoet fra årets første halvår i årets sidste halvår, kan vi se frem til en økonomisk vækst i omegnen af 1 pct. i 2018 – 1,4 pct. hvis der korrigeres for det enkeltstående patentsalg i starten af 2017. Det er en vækst, som er væsentlig under, hvad vi generelt forventer i en højkonjunktur, hvor beskæftigelsen buldrer afsted. Økonomiministeriet fremlagde torsdag deres prognose for dansk økonomi. De forventer en vækst 1,8 pct. i år, når der korrigeres for det enkeltstående patentsalg i starten af 2017. Det er til den optimistiske side, og vi skal se et rigtigt godt 2. halvår af 2018 før vi rammer en så høj årlig vækst.
Vi er bekymrede for at kapacitetbegrænsninger kan bliver en hæmmende faktor for væksten herhjemme. Torsdag kom Danmarks Statistik med tal, der viste at 56 pct. af vækstvirksomhederne i bygge- og anlæg melder om mangel på arbejdskraft, mens 30 pct. af vækstvirksomhederne i serviceerhvervene mangler arbejdskraft. Mangel på arbejdskraft rammer altså væksten herhjemme.
Når det er sagt, er de økonomiske forudsætninger for vækst dog fortsat pæne. Det kan heldigvis ikke udelukkes, at vi kommer til at se højere vækstrater i andet halvår af 2018, men væksten skal efterhånden skifte mere end bare ét gear, for at nå op på samme niveauer, vi har set de seneste par år.