Gemt

Arbejdsomkostningerne pr. time stiger mere i udlandet end i Danmark – dog er stigningen i dansk realløn højere

Danmarks Statistik har netop udsendt ny sammenligning af udviklingen i arbejdsomkostninger i den private sektor i EU og USA, hvor der nu er data for 1. kvartal i år.

Nyhed

Dagens økonomiske kommentar af økonom Kristian Skriver Sørensen

De nye tal viser, at arbejdsomkostningerne pr. time i Danmark i 1. kvartal i år er steget med 1,8 pct. sammenlignet med samme kvartal sidste år. Det er en mindre årsstigning end i gennemsnittet for Euroområdet, hvor årsstigningen var 2,3 pct., og EU-28, hvor årsstigningen er på 3 pct. Den danske årsstigning er også mindre end i Storbritannien, Sverige og Tyskland, der er blandt de lande, som Danmark har den største samhandel med.

Når lønnen stiger mindre i Danmark end i de lande, vi typisk konkurrer med, giver det en konkurrencefordel, fordi de danske varer og tjenester bliver billigere. Det er dog desværre ikke noget, vi endnu har set i den danske vareeksport – siden efteråret sidste år har trenden været nedadgående mht. danske virksomheders salg af varer til udlandet. Vi forventer, at de lavere stigninger i arbejdsomkostninger pr. time i Danmark sammenlignet med udlandet på sigt vil give lidt mere medvind for danske virksomheder på eksportmarkederne.

Når de danske lønninger stiger mindre end udlandet, vil det umiddelbart give en forværring af danskernes rådighedsbeløb sammenlignet med udlandet. Men det hører dog med til historien, at prisstigninger i Danmark er noget lavere end i eksempelvis Euroområdet. I Danmark var inflationen i 1. kvartal i gennemsnit på 0,5 pct. Det betyder at reallønsfremgang på 1,3 pct. på årsniveau. Til sammenligning steg reallønnen i Euroområdet med blot 1,1 pct. Vi kan se, at den danske realløn øges mere end i Euroområdet. Det er en pæn reallønsfremgang, som giver et godt grundlag for øgede forbrugsmuligheder og øget privat forbrug på sigt.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Kristian Skriver

Seniorøkonom
Medarbejderprofil