Gemt

Vareeksporten falder for 3. måned i træk - vækstprognoserne for 2018 skal nedjusteres

Vareeksporten (ekskl. skibe, fly og brændsel) havde et svært 2017, hvor blandt andet modvind fra den stærke euro bevirkede, at eksporten sluttede året på et lavere niveau end samme tid året før. I dag har vi fået tal for udviklingen i eksporten frem til januar i år – og det ser fortsat ud til at vareeksporten har sit at slås med.

Nyhed

Dagens økonomiske kommentar af cheføkonom Steen Bocian

Vareeksporten faldt således fra december til januar med 0,3 pct. Målt over de seneste tre måneder er faldet på 0,8 pct. Det særligt eksporten til EU-landene som er faldet over de seneste tre måneder, hvilket indikerer, at det ikke blot er valutakursudviklingen, som trækker ned i eksporten. Eksempelvis er eksporten til vores største marked, det tyske, faldet med 5,2 pct. over de seneste tre måneder. Eksporten til Storbritannien falder også meget markant, men inden vi råber Brexit-effekter, så er det vigtigt at huske, at enkeltleverancer fra tid til anden rykker meget voldsomt i den månedlige udvikling.

Selvom eksporten er udfordret, så er det naturligvis værd at holde fast i, at vores eksportvirksomheder grundlæggende gør det rigtigt godt, og vi har da også et meget solidt overskud på betalingsbalancen. I januar var overskuddet på betalingsbalancens løbende poster på 9,4 mia. kroner. Det var noget lavere end samme tid sidste år, men målt over det seneste år løber overskuddet alligevel op i 157 mia. kroner – det er et meget stort overskud.

Dagens tal understreger, at dansk økonomi ikke buldrer fremad. Vi har måske nok et opsving, men det er et meget stille et af slagsen, og meget tyder på, at vækstprognoserne for 2018 skal justeres ganske meget ned. Bedste bud er pt. en BNP-vækst i størrelsesordenen 1,25 pct. Det er bestemt ikke en høj vækst.