; ;
Gemt

2019 vil byde på den laveste ledighed i 11 år

Onsdag morgen blev der offentliggjort tal fra Danmarks Statistik, der viser at ledigheden lå stort set uændret på et niveau omkring 104.400 personer i november. Det betyder, at ledigheden nu i et år har ligget omtrent uændret.

Nyhed

Dagens økonomiske kommentar onsdag den 8. januar 2020

Onsdag offentliggjorde Danmarks Statistik tal, der viser at ledigheden lå stort set uændret på et niveau omkring 104.400 personer i november. Det betyder, at ledigheden nu i et år har ligget omtrent uændret på ca. 104.000 personer. Det er bemærkelsesværdigt, da ledigheden ellers tidligere er faldet ganske pænt igennem opsvinget. Den seneste mere stabile udvikling i ledigheden skyldes, at stigningen i beskæftigelsen er bremset op i løbet af 2019 og nu kun lige akkurat er stærk nok til at holde trit med fremgangen i arbejdsstyrken. Ifølge finansministeriet vil arbejdsstyrken stige med i alt 39.000 personer i 2019 eller hvad der svarer til 3.250 person om måneden.

En del af forklaringen på den seneste opbremsning på arbejdsmarkedet er at den globale afmatning har bremset aktiviteten herhjemme en smule. Dertil kan en større krisefrygt også have lagt en effektiv dæmper på ansættelseslysten.

Vi forventer ikke ny ledighedsbølge – men risikoen er steget
Vi forventer ikke at se en ny større stigning i ledigheden over de kommende måneder. Det skyldes, at vi generelt forventer at se en forbedring i det nuværende dystre globale vækstbillede over det kommende halve år. Dertil er det værd at holde fast i at det indenlandske vækstpotentiale fortsat er solidt. Men vi kommer ikke uden om, at risikoen for at vi kommer til at se en mere tydelig stigning i ledigheden over den kommende tid er steget betragteligt over de seneste måneder og nu befinder sig på det højeste niveau siden den europæiske gældskrise rasede i årerne 2011-2012.

2019 vil byde på den laveste ledighed i 11 år
Nu og her bør vi glæde os over at 2019 kommer til at byde på den laveste ledighed siden 2008, altså i 11 år. Det betyder, at ledigheden samlet set er faldet med knap 62.000 personer siden foråret 2012. Det viser med al tydelighed, at der er rigtig mange danskere der gået fra ledighed til beskæftigelse igennem opsvinget. Det er naturligvis rigtig positivt og giver øget stabilitet i dansk økonomi.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil