Gemt

Ledighedskøen blev reduceret med 5.500 personer i juli

Offentliggjorte tal fra Danmark Statistik viser, at bruttoledigheden faldt med 5.500 personer i juli.

Nyhed

31. august 2020

Dertil står det også for troende, at ledigheden faldt med 3.850 i juni. Det betyder, at ledigheden nu er faldet med i alt 9.355 personer i juni og juli. Faldet skal dog ses i sammenhæng med at bruttoledigheden steg med knap 54.000 personer fra marts til april. Vi står altså fortsat tilbage med en betydelig stigning i coronaledigheden på i alt godt 44.500 personer. Der venter derfor også fortsat et langt sejt træk med at få nedbragt ledigheden herhjemme.

August vil byde et fortsat fald i ledigheden
Ser vi videre ind i august, så er der heldigvis meget, der tyder på, at faldet i ledigheden er fortsat. De daglige ledighedstal fra Beskæftigelsesministeriet indikerer, at ledigheden er faldet med i omegnen af godt 10.000 personer i løbet af august.

Den positive udvikling på arbejdsmarkedet ses også i en række andre nøgletal. Foreløbige tal viser, at der generelt har været et betydeligt fald i antallet af personer på lønkompensationsordningen hen over sommeren. Dertil har vi set en tydelig stigning i antallet af nye jobopslag og en begyndende fremgang i beskæftigelsen. De seneste måneders fald i ledigheden bør derfor også ses som et klart tegn på at arbejdsmarkedet så småt er ved at komme til hægterne ovenpå coronakrisens hærgen i foråret.

Ny udfordringer venter fortsat i efteråret
Selv om vi har set en mere positiv udvikling på arbejdsmarkedet hen over sommeren, så ser vi fortsat ind i et usikkert efterår. Lønkompensationsordningen er nu afskaffet og afløst af en ny aftale om arbejdsdeling. Selvom den nye aftale om arbejdsdeling vil redde danske jobs, så er der desværre fortsat en risiko for at ledigheden igen vil stige her efter afskaffelsen af lønkompensationsordningen.

Dertil er der også en risiko for, at vi kommer til at se en tiltagende smitte hen over efteråret. Det gælder både herhjemme og i udlandet. Hvis en stigende smitte igen skræmmer forbrugerne hjem i stuerne, så vil et nyt stort tilbageslag desværre hurtigt kunne ramme dansk økonomi igen og føre til en ny tydelig stigning i ledigheden. Man skal dermed også være meget varsom med at tro, at de seneste måneder tydelige fald i ledigheden per automatik fortsætter hen over efteråret.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil