Gemt

Ny alliance vil gøre dansk biotek til det nye vindmølleeventyr

16. februar 2021

Vindenergi og medicin er blevet kæmpestore eksportsuccesser for Danmark. En ny alliance med Dansk Erhverv, førende biotekvirksomheder som Novozymes og Chr. Hansen og nyskabende start ups som Aarhus-virksomheden Pond, der laver genanvendelig plast, vil sætte turbo på det næste danske grønne eksporteventyr.

Dansk Erhverv mener, at sektoren for bioteknologiske klimaløsninger – eller blot bio solutions kan blive en vigtig motor for Danmarks fremtidige vækst, velstand og grønne omstilling. Men der er brug for en målrettet indsats, og det kan alliancen for bio solutions være med til at skabe. Der forventes mere end en fordobling i verdensmarkedet for industriel biotek og biosolutions frem mod 2030.

”Vi har set, hvor stor betydning det har for vores alle sammens velstand og velfærd, at vi har nogle styrkepositioner i dansk erhvervsliv, som tjener penge hjem til Danmark. Dem får vi brug for flere af. Bioteknologiske klimaløsninger eller blot bio solutions har et kæmpe potentiale til at blive det. Vi har viden, vækstlag og talent her i Danmark på det her område, så vi skal have skabt de rigtige rammevilkår, så vi får et nyt Vestas eller Novo Nordisk, som skaber vækst og velstand og samtidig som er grøn,” siger administrerende direktør i Dansk Erhverv Brian Mikkelsen.

Bedre rammevilkår
Alliancen skal arbejde for, at der kommer større politisk opmærksomhed på sektoren, så rammevilkårene forbedres. Alliancen vil også give en mere samlet stemme til dansk bioteks interesser over for EU.

En af de virksomheder, som er med til at stifte alliancen, er enzymvirksomheden Novozymes. Virksomheden er en global spiller, når det gælder biotek, og her ser man alliancen, som vigtig, hvis dansk biotek skal vokse – også udover landets grænser.

”Biotek er Danmarks oversete grønne styrkeposition. Som branche kan vi levere grønne løsninger til en lang række sektorer, der er svære at omstille. Men der er behov for at sikre et stærkt udstillingsvindue og gode betingelser for at understøtte biotekvirksomheder – fra start ups til store virksomheder – på eksportmarkederne. Det er grunden til at vi går sammen i en alliance for sektoren, så vi kan samarbejde om at skabe endnu bedre betingelser og sikre en styrket sektor, der leverer vækst og arbejdspladser i hele landet,” siger Tina Sejersgård Fanø, EVP i Novozymes.

Kæmpe klimapotentiale
Bioteknologiske klimaløsninger har et potentiale til at blive det næste danske eksport- og jobeventyr, med et globalt reduktionspotentiale på over 800 mio. ton CO2 om året for løsninger, designet og udviklet i Danmark. Blandt andet fødevarer har en stor klimapåvirkning. Det ved man i ingrediensvirksomheden Chr. Hansen, der også hilser alliancen velkommen.

”Hos Chr. Hansen er vi meget begejstrede for den nye BioSolutions Alliance, som falder på plads samtidig med at den danske regering overvejer nye tiltag der bakker op om spændende eksportmuligheder i sektoren. Alliancens medlemmer står med innovative løsninger til klimareduktioner på tværs af fødevarer, landbrug, biomaterialer og mange andre applikationer, men vi møder udfordringer fra specifik lovgivning og regulering, som står i vejen for at det fulde potentiale kan blive udløst. Vi glæder os til at accelerere en opdatering af disse rammer, som skal give os mulighed for at blive en endnu stærkere sustainability enabler. Vi har flere opskrifter til at skabe en grøn fremtid, og vi ser frem til at arbejde sammen med andre i sektoren for at skabe innovationsvenlige regler, der understøtter bæredygtige løsninger,” siger Chr. Hansen's Corporate Vice President Winnie Bügel.

Start ups skal med
Alliancen ser det også som sin opgave at bane vejen for kommende biotekvirksomheder. De skal have bedst mulige vækstbetingelser. Start Up-virksomheden Pond, som laver bionedbrydeligt plast, er glade for det perspektiv.

”Vores virksomhed er skabt ud fra ønsket om en reel grøn forandring inden for plast. Vi ved, hvordan man kan skabe grønne produkter ud fra bioteknologiske løsninger. De her grønne løsninger skal have meget større opmærksomhed, for her i Danmark kan vi faktisk tilbyde noget, som reelt gør en klima- og miljømæssig forskel. Og kan det samtidig blive en grøn erhvervssucces for Danmark, så er det jo endnu bedre. Derfor giver denne alliance god mening for os,” siger Thomas Brorsen Pedersen, CEO og stifter af Pond.

Bioteknologiske klimaløsninger er vigtige veje gennem den grønne omstilling. Løsningerne kan eksempelvis være produktion af bionedbrydeligt plastik, alternative materialer til nylon i tekstilproduktionen, biologiske isoleringsmaterialer og andre byggematerialer, klimaoptimering af landbrugsproduktionen med enzymer og bakterier, alternative proteiner og meget andet.

Initiativtagerne bag Alliance for Bio Solutions er Novozymes, Chr. Hansen, Pond og Dansk Erhverv. Øvrige medlemmer er virksomhederne BioPhero og NatuRem BioScience. Alliancen er åben for interesserede virksomheder og andre organisationer der deler denne dagsorden.

Læs mere om Alliance for Bio Solutions

Kontakt os