Gemt

Godtgørelse på 25.000 kr. efter afslag til gravid ansøger

08. oktober 2021

Det var i strid med ligebehandlingsloven, at en kvinde fik afslag på ansættelse i en stilling som pædagog, da hun oplyste om sin graviditet ved ansættelsessamtalen. Arbejdsgiveren blev pålagt at betale en godtgørelse på 25.000 kr. til kvinden.

Ligebehandlingslovens regler
Det fremgår af ligebehandlingsloven, at enhver arbejdsgiver skal behandle mænd og kvinder lige ved ansættelser, forflyttelser og forfremmelser, og der må derfor ikke finde forskelsbehandling sted på grund af køn.

Der gælder en delt bevisbyrde, hvilket betyder, at hvis en medarbejder kan påvise faktiske omstændigheder, som giver anledning til at formode, at der er udøvet forskelsbehandling, så påhviler det arbejdsgiveren at bevise, at ligebehandlingsprincippet ikke er blevet krænket. Ved opsigelse under graviditet eller barsel gælder der dog en omvendt bevisbyrde, hvilket betyder, at det er arbejdsgiveren, der skal bevise, at opsigelsen hverken helt eller delvist er begrundet i graviditeten eller barslen.

Sagen kort
En kvinde var indkaldt til en jobsamtale vedrørende en stilling som pædagog på et botilbud hos en kommune. Under samtalen spurgte lederen fra botilbuddet, hvornår kvinden kunne starte i stillingen. Kvinden oplyste, at hun kunne starte med det samme, men at hun var gravid. Lederen svarede, at kvinden så kun kunne nå at være på arbejdspladsen i en måned, inden hun skulle gå fra, da hun på grund af coronarestriktioner ikke måtte være på arbejdspladsen i tredje trimester. Herefter afsluttede parterne samtalen.

Kvinden valgte at indbringe sagen for Ligebehandlingsnævnet. Under sagen oplyste kommunen, at det ville skabe en høj risiko for konflikter og udadreagerende adfærd, såfremt borgerne på botilbuddet skulle introduceres for et nyt menneske i så kort tid. Kommunen oplyste desuden, at der var enighed i ansættelsesudvalget om, at kvinden ikke var det rette match til stillingen.

Ligebehandlingsnævnets afgørelse
Ligebehandlingsnævnet vurderede, at kvinden havde påvist faktiske omstændigheder, der gav anledning til at formode, at hun var blevet udsat for direkte forskelsbehandling på grund af køn.

Nævnet vurderede desuden, at kommunen ikke havde løftet bevisbyrden for, at kvindens graviditet var uden betydning for, at hun ikke kom i betragtning til stillingen som pædagog, idet der blev henvist direkte til kvindens graviditet som baggrund for, at hun fik afslag på den søgte stilling.

Kvinden fik derfor medhold i klagen og blev tilkendt en godtgørelse på 25.000 kr.

Dansk Erhverv bemærker
Afgørelsen og godtgørelsesniveauet er i tråd med retspraksis. Sagen viser, at det kan være særdeles vanskeligt for en arbejdsgiver at løfte bevisbyrden for, at et afslag på en jobansøgning, der er givet i umiddelbar forlængelse af en oplysning om graviditet eller barsel, ikke er begrundet i disse forhold.

Dansk Erhverv anbefaler derfor vores medlemsvirksomheder at rette henvendelse, inden der træffes beslutning om at afslå ansøgere, der oplyser om fertilitetsbehandling, graviditet eller barsel.