Gemt

Udenlandske turisters forbrug er faldet med 50 milliarder: ”Det er et smæk af dimensioner”

01. september 2021

Nye tal viser et dramatisk fald i udenlandske turisters forbrug i Danmark, hvor det ser særligt slemt ud i hovedstaden. Hele situationen kalder på handling nu, mener Dansk Erhverv.

 

50 milliarder kroner.

Så meget er udenlandske turisters forbrug i Danmark faldet med i perioden fra fjerde kvartal 2019 til andet kvartal 2021. Oveni tabet skal tilføjes sommerens tab, da tallene dækker til og med den 30. juni i år.

En væsentlig del af faldet er også sket i hovedstaden, som er hårdt ramt.

Tallene inkluderer turisternes forbrug på hoteller, restauranter, busser, detailhandel og seværdigheder med mere. Det store fald i det udenlandske turisters forbrug i Danmark skal ses i skyggen af coronapandemien – herunder indenlandske og udenlandske restriktioner, mens der også er ændret forbrugeradfærd grundet pandemien.

Situationen kalder på handling nu, fastslår Dansk Erhverv.

”Analysen viser, hvor hårdt alle dem, der lever af turister, har været ramt under coronanedlukningerne. Det er rent ud sagt et smæk af dimensioner, vi her ser. Turismeerhvervene er banket år tilbage, og der er brug for en ekstra indsats for at sikre, de kommer på fode igen,” siger Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv.

Kræver handling nu
På den korte bane er der brug for, at lufttrafikken skal tilbage. Derfor skal det være billigere at lande og lette i danske lufthavne.

Dansk Erhverv foreslår at sænke lufthavnstaksterne. Det kan ske ved enten at yde støtte til lufthavnene som en generel sænkning af taksterne, eller som kompensation til flyselskaberne ved at dække en andel af deres regning til lufthavnene.

Derudover skal ruteudviklingsprogrammet Global Connected opprioriteres, så lufthavnene, Wonderful Copenhagen og øvrige turismeaktører i samarbejde kan gøre det attraktivt for flyselskaber at prioritere ruter til Danmark frem for til vores nabolande.

”Det handler om en aktiv indsats for at sikre, at turisterne kommer igen. Det skal være billigere at lette og lande i Københavns Lufthavn, så vi bliver mere attraktive at rejse til. Der er stadig særregler for krydstogtgæster ift. landgang i Danmark. Det hæmmer krydstoftsturismen. Krydstogtbranchen skal sikres samme indrejseregler, der gælder for al anden turisme i Danmark.”

”Derudover er der fortsat brug for kompensation til branchen. Det går nu ret godt i mange andre dele af erhvervslivet, men turismeerhvervene lider desværre fortsat under corona. Derfor bør der ses på særlig kompensation til de udsatte erhverv, en halvering af momsen for hotel- og restauration i et år og fuld momsafløftning for virksomhedernes restaurantbesøg.”

Charmeoffensiv skal sikre udenlandske turister
De udenlandske turister er udeblevet, og særligt København er hårdt ramt. For eksempel er antallet af overnattende turister fra USA og Kina faldet med henholdsvis 90 procent og 95 procent siden 2019.

Og de foreløbige indikatorer, der løber ind i tredje kvartal, viser desværre, at genopretningen af de udenlandske turister forbrug har været svagt hen over sommeren.

”Jeg kan godt have en frygt for, at vi forsvinder fra de udenlandske turisters radar. At rejsemønstrene bliver ændret på grund af corona. Derfor mener Dansk Erhverv, at det vil være rettidig omhu at iværksætte en charmeoffensiv om ’Wonderful Copenhagen’,” siger Brian Mikkelsen.

Læs mere i Politiken her. 

Kontakt os

Kommunikation

Lars Ohlsen

Pressechef