Gemt

Nye regler for PFAS i fødevarer d. 1. januar 2023

20. december 2022

EU-Kommissionen har i december 2022 fastsat maksimalgrænseværdier for fire PFAS i fødevarer, samt grænseværdier for summen af de fire stoffer. De nye grænseværdier skal reducere forbrugernes indtag af disse stoffer fra fødevarer, da den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA), har vurderet det er for højt.

 

De fire PFAS, som EU-Kommissionen nu har fastsat grænseværdier for i fødevarer, er perfluoroctansulfonsyre (PFOS), perfluoroctansyre (PFOA), perfluorononansyre (PFNA) og perfluorhexansulfonsyre (PFHxS). Grænseværdierne gælder for æg, fiskekød, krebsdyr og toskallede bløddyr, samt kød og spiselige slagtebiprodukter fra opdrættede og vilde dyr.

Grænseværdierne fastsættes i ændringsforordning 2022/2388, der indfører grænseværdierne i bilaget til forordning 1881/2006 om fastsættelse af grænseværdier for bestemte forurenende stoffer i fødevarer.

Se de nye grænseværdier i forordning 2022/2388 om ændring af forordning 1881/2006 for så vidt angår grænseværdier for perfluoralkylstoffer i visse fødevarer på EUR-Lex’s hjemmeside.

Overgangsbestemmelse
De fødevarer, som der nu indføres grænseværdier for, og som er blevet markedsført på lovlig vis inden den 1. januar 2023, kan fortsat markedsføres frem til deres dato for ”bedst før” eller ”sidste anvendelse”.

Fejl i den danske oversættelse
Der er en fejl i den danske oversættelse af forordning 2022/2388. Det er enheden for grænseværdierne, der i den danske version fejlagtig står som mg/kg (ppm). Den korrekte enhed, som er korrekt i den engelske version, er µg/kg (ppb). EU-Kommissionen vil lave en rettelse hurtigst muligt.

Kontakt

Fødevarer

Saoirse McKeever Andersen

Fagchef for fødevarer
Fødevarer

Krestine Greve

Chefkonsulent