; ;
Gemt

Trods 13.000 flere ansatte i kommunerne mener danskerne ikke, at velfærden er blevet bedre

06. december 2022

Siden 2019 er der blevet ansat 13.000 flere i de danske kommuner. Desværre er det ikke befolkningens opfattelse, at de borgernære tilbud er blevet bedre i perioden. Dansk Erhverv peger på behov for åbenhed i den kommunale økonomi for at sikre, at ressourcerne bruges mest bedst muligt.

Der har siden 2019 været en sand jobfest i de danske kommuner, hvor der de seneste tre år er blevet ansat 13.000 ekstra medarbejdere.

Selvom ca. 6.000 af disse er ansat inden for social- og sundhedsområdet, er det kun meget få danskere, der mener, at borgernære velfærdstilbud som undervisning, dagtilbud eller ældrepleje er blevet bedre i samme periode. Det viser en undersøgelse fra Dansk Erhverv.

”Der viser sig et tydeligt billede af, at kun meget få adspurgte danskere mener, at velfærdstilbuddene er blevet bedre. Derimod mener 35 pct., at velfærdstilbuddene er blevet værre, imens 39 pct. oplever, at kvaliteten er uændret,” siger Gitte Lillelund Bech, der er direktør i Dansk Erhverv.

Tilliden vakler til de offentlige plejehjem

Danskerne har altså ikke oplevet et velfærdsløft af kerneopgaverne i kommunerne, og her er plejehjem et af de områder, hvor tilliden vakler til de offentlige tilbud.

Ifølge undersøgelsen foretrækker dobbelt så mange danskere private plejehjem frem for et offentligt tilbud, hvis prisen og kvaliteten er det samme. Ejerformen ikke er afgørende for 29 pct. af danskerne.

”Danskernes indtryk af, at de ekstra kommunalt ansatte i det offentlige ikke har medført øget kvalitet, kan måske være med til at forklare, hvorfor præferencen ligger på de private tilbud frem for de offentlige,” fortsætter Gitte Lillelund Bech.

Læs notatet her: Danskerne oplever ikke bedre velfærd trods flere kommunalt ansatte.pdf

Flere offentlige jobs er ikke lig med velfærd

Kvaliteten af de borgernære velfærdstilbud er et vigtigt og løbende interessant emne i den offentlige debat. Efter folketingsvalget i 2019 blev S-regeringen og dens støttepartier enige om et forståelsespapir, hvor der bl.a. blev lovet velfærdsforbedringer på sundhedsområdet, til børn og til de ældre, og også under dette års folketingsvalg var borgernære velfærdstilbud et af hoveddagsordenerne:

”Det nærliggende spørgsmål er, om de ekstra kommunalt ansatte, der er blevet ansat siden 2019, har resulteret i et oplevet kvalitetsløft af de borgernære tilbud, og om aftalen har haft en effekt. Meget tyder på, at det ikke er tilfældet,” siger Gitte Lillelund Bech.

Behov for mere åbenhed i kommunernes økonomi

Dansk Erhverv peger på, at det er nødvendigt med åbenhed i den kommunale økonomi:

”Vores fantastiske 98 kommuner gør dagligt deres bedste for at levere gode tilbud til borgerne. Det store spørgsmål er, om de ressourcer, vi har til rådighed, bruges bedst lige nu, når så få danskere oplever forbedrede tilbud. Fra Dansk Erhvervs side mener vi, at der er behov for mere åbenhed i den kommunale økonomi. Åbenhed kan være med til at sikre, at ressourcerne bruges bedst muligt. Det ligner nemlig ikke, at det er tilfældet lige nu”, afslutter Gitte Lillelund Bech, direktør i Dansk Erhverv.