Gemt

Regeringen nedjusterer vækstskøn med 30 mia. kr.

22. marts 2022

Finansministeriet har offentliggjort tre nye scenarier for udviklingen i dansk økonomi frem mod udgangen af 2023. Mest i øjenfaldende byder mellemscenariet på en betydelig nedjustering af forventningerne til væksten i dansk økonomi.

 

I forhold til Finansministeriets seneste prognose fra december 2021 er forventningerne til væksten i år blevet nedjusteret fra 2,8% til ca. 1,6%. Det svarer rundt regnet til en nedjustering på 30 mia. kr. Forbrugerprisinflationen vurderes samtidig at blive øget med ca. 2,5% til 4,7%.

Det er meget bemærkelsesværdigt, at Finansministeriet helt ekstraordinært har valgt at nedjustere deres forventninger til væksten i dansk økonomi. Finansministeriet offentliggjorde senest en ny nødprognose for dansk økonomi tilbage i april 2020, hvor corona-epidemien ramte Danmark. Det viser med al tydelighed, at Ruslands invasion af Ukraine har skabt enorm stor usikkerhed om de økonomiske udsigter.

Det negative skrækscenarie vil skære 70 mia. kr. af væksten i år
Udfaldsrummet for dansk økonomi må da også siges af være enormt store i øjeblikket. Finansministeriet har derfor også beregnet to alternative scenarier for udviklingen i dansk økonomi.

I det hårde scenarie vurderes væksten at blive reduceret med -3,0 procentpoint, svarende til nulvækst i 2022. Det er en yderst voldsom nedjustering af væksten, der løber op i hele 70 mia. kr. Det er rent ud sagt et skrækscenarie, der vil kunne kaste dansk økonomi ud i en meget hård nedtur.

Finansministeriet ser et sådan hårdt scenarie udspille sig, hvis konflikten eskalerer yderligere og gasleverancerne fra Rusland.

Det milde scenarie koste 15 mia. kr.
I det tredje scenarie har Finansministeriet omvendt regnet på et mildt forløb, hvor væksten kun reduceres til 2,2% i år. Det er et scenarier, der ligger meget tæt op af Nationalbankens hovedscenarie for dansk økonomi. I et sådan scenarie vil der fortsat være et betydeligt pres på arbejdsmarkedet og en meget lav ledighed.

Udfaldsrummet er enormt
Vi famler nærmest i blinde i øjeblikket, hvor temperaturen i dansk økonomi både kan blive bundfrossen og godt tempereret. Det er bestemt ikke det nemmest udgangspunkt at føre finanspolitikken ud fra. Som udgangspunkt bør finanspolitikken dog føres ud fra de udfordringer, som præger dansk økonomi nu og her.

Udfordringen er utvivlsomt, at manglen på arbejdskraft i særlig den private sektor er meget høj i øjeblikket. Det i et omfang, der risikerer at udløse en overophedning på arbejdsmarkedet og en ny lavkonjunktur i dansk økonomi. Det er derfor også vigtigt, at politikerne uforandret har fokus på at øge arbejdsbuddet og holder de offentlige udgifter i stram snor.

Hvis dansk økonomi omvendt ender i et negativt scenarie, hvor væksten hurtig aftager, skal man holde sig parat til målrettede lempelser af finanspolitikken. Der bør her være tale om lempelser, der som udgangspunkt både understøtter aktiviteten i dansk økonomi på både den korte og lange bane. Et godt værktøj er her en lempelse af skatten på arbejde og selskabsskatten.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil