Gemt

Kommentar: Overraskende - 4.400 flere jobs i januar

21. marts 2023

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at lønmodtagerbeskæftigelsen steg med 4.400 personer i januar. Bortset fra et fald i juli 2022 er lønmodtagerbeskæftigelsen steget 24 måneder i træk. Det bringer beskæftigelsen op til et nyt rekordhøjt niveau.

Fremgangen dækker over stigende beskæftigelsen indenfor Offentlig administration, forsvar og politi på 1.041 personer, mens beskæftigelsen indenfor transportbranchen steg med 1.260 personer i januar.

I løbet af 2023 venter vi dog, at beskæftigelsen falder. Flere fremadskuende nøgletal peger mod færre jobs. Det ses mest tydeligt i antallet af jobopslag, der er faldet kraftigt siden begyndelsen af 2022. Samtidig er beskæftigelsesforventningerne indenfor industri, byggeri og detailhandel negative, hvilket plejer at være en solid strømpil på hvad der er i vente.

Enden på jobfesten er nær, og vi venter to år med faldende beskæftigelse. Det er høj inflation, de høje renter samt svækkede udsigter på flere vigtige danske eksportmarkeder, der vil få beskæftigelsen til at falde. Den høje inflation reducerer købekraften hos forbrugerne, hvilket har medført en mere afdæmpet udvikling i privatforbruget. Dertil vil de markant højere renter lægge en dæmper på byggeriet.  Der er betydelig risiko for recession på flere af de vigtigste danske eksportmarkeder i Tyskland, Sverige og Storbritannien. Når der er økonomisk tilbagegang på de danske eksportmarkeder, giver det dårlige afsætningsmuligheder for de danske virksomheder.

Den mest udsatte branche er byggeriet, hvor de kraftige rentestigninger vil lægge en dæmper på aktiviteterne. Mens også de dele af industrien, der leverer til byggeriet eller vores eksportmarkeder, er også udsatte.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Kristian Skriver

Seniorøkonom
Medarbejderprofil