Gemt

Genbrug vs. Genanvendelse: Se videoen og forstå forskellen

14. juni 2024

Kan koppen indeholde genbrugt materiale? Og er der forskel på om målet går på genanvendelse eller genbrug? Det giver en kort video dig svaret på her. Videoen er særligt relevant for dig, der skal kommunikere grønne budskaber eller skal forstå lovkrav. 

Ordene genbrug og genanvendelse bliver af mange brugt til at beskrive det sammen, men der er stor forskel på de to ord. Derfor er kun ét af nedenstående udsagn korrekt:

  • Koppen indeholder 20 pct. genbrugt materiale
  • Koppen indeholder 20 pct. genanvendt materiale

Kender du ikke svaret, så se videoen øverst på siden ⇑ eller læs videre.

Hvad betyder genbrug?
Genbrug er, når et produkt kan bruges ingen til samme formål, som det var udformet til. Det kan for eksempel være køb af møbler fra en genbrugsbutik, gensalg af brugte mobiltelefoner og gasflasken med pant som kan fyldes op igen og sælges på ny. 

Hvad betyder genanvendelse?
Genanvendelse er når produktet neddeles eller på anden måde forarbejdes, inden det igen kan indgå i nye produkter. Det kan for eksempel være t-shirten med hul i som skal neddeles, inden det laves til ny tråd, syltetøjsglasset som smeltes inden det kan bruges til fremstilling af et nyt syltetøjsglas eller måske en glasvase og nedknusning af gips til anvendelse i nye gipsplader.

Indeholder koppen genbrugt eller genanvendt materiale?
Som beskrevet er genbrug, når noget kan bruges direkte igen til samme formål, som det var udformet til. Hvis en take away kop kan vaskes og bruges igen som en kop, så kan man omtale koppen som en genbrugskop.

Kommer en del af materialet i koppen fra et affaldsprodukt, så vil man sige, at koppen indeholder genanvendt materiale. Det er altså materiale, der har været neddelt eller på anden måde forarbejdet, inden det kan indgå i produktionen af koppen.  

Et andet eksempel er ølflasken der er lavet af glas. Efter brug kan flasken vasken og bruges igen, hvilket vil være genbrug. Når der kommer et skår i flasken, vil den blive omsmeltet, hvorefter den kan indgå i produktionen af en ny flaske, hvilket vil være genanvendelse.

Har du styr på dit affald?

Kontakt

Klima, energi og miljø

Marianne Ladekarl Thygesen

Chefkonsulent
Medarbejderprofil