Gemt

Hoteller jubler over ny EU-regulering af Booking.com

13. maj 2024

Mandag er der faldet en vigtig afgørelse ved EU-kommissionen, der bl.a. vil ændre ved hotellernes ret til at give forbrugeren en billigere pris, hvis de booker uden for bookingplatformen. Det vil fremover betyde markant bedre vilkår for de danske hoteller.

 

De færreste forbrugere ved, at man ved booking af hotelværelser gennem platforme som Booking.com betaler en betydelig andel til platformen uden om hotellet. Samtidig benytter platformene sig af såkaldte prisklausuler, der betyder, at hotellerne ikke må udbyde hotelværelser billigere på deres egen hjemmeside, så de kan undgå de dyre gebyrer og give forbrugeren en bedre pris.

Det vender en ny offentliggørelse fra EU Kommissionen nu op og ned på, da Booking.com mandag er udpeget som en såkaldt gatekeeper for branchen. Det vil fremover betyde, at hotellerne ikke længere skal følge portalens krav om prissætning på egne hjemmesider.

”Booking.com har længe haft en dominerende markedsposition i hotelbranchen med dertilhørende prisklausuler til skade for både forbrugere og hoteller. Markedsdominansen har særligt ramt de mindre overnatningssteder, der er helt afhængige af deres salg gennem Booking.com. Det er derfor med stor glæde, at EU Kommissionen i dag har taget et vigtigt skridt imod mere fairness for hotelbranchen i Europa,” siger Lars Ramme Nielsen, der er branchedirektør for Dansk Erhverv. 

Dansk Erhverv repræsenterer godt 200 hoteller og konferencesteder, som står for mere end 32.000 hotelværelser på landsplan. I hovedstaden står hotelmedlemmerne i Dansk Erhverv for godt 86 pct. af alle hotelværelser.

Booking.com har seks måneder til at følge reglerne
EU Kommissionens offentliggørelse sker som et led i EU’s Digital Market Act (DMA), der skal sikre, at platformsmarkeder er konkurrencedygtige og tilbyder fair vilkår til forretningsforbrugerne. Den forbyder blandt andet gatekeeper-platforme i at bruge såkaldte brede og snævre detailparitetsklausuler, hvilket har været tilfældet for Booking.com.

Nu hvor Booking.com er udpeget som gatekeeper, har platformen seks måneder til at indrette sig, før de skal overholde reglerne for Digital Market Act.

”Platformsmarkeder med få dominerende spillere betyder desværre i det lange løb høje provisioner, kontraktvilkår og algoritmer til skade for forbrugere og hoteller samt de såkaldte prisklausuler. Mange vil sikkert erindre den massive pressedækning af Booking.coms problemer med at betale især mindre hoteller og værter i efteråret. Det er den slags problemer, man løber ind i, når gatekeeper-platforme har overtaget markedet og kan spille efter egne regler. Det er derfor helt rigtigt, at EU nu kigger i retning af hotellernes vilkår,” siger Lars Ramme Nielsen.

EU Kommissionen udpegede i efteråret de første seks gatekeepere i form af 22 centrale platformstjenester gennem Aphabet, Amazon, Apple, Bytedance, Meta og Microsoft. De øvrige bookingportaler for hoteller står i øjeblikket ikke til at blive omfattet af EU-reglerne.

For yderligere kontakt Dansk Erhvervs pressetelefon på 70228010. 

Kontakt

Turisme, oplevelse & kultur

Lars Ramme Nielsen

Branchedirektør
Medarbejderprofil