; ;
Gemt

22.000 færre beskæftigede i januar

Offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik mandag viser, at lønmodtagerbeskæftigelsen faldt med 22.000 personer i januar.

Nyhed

22. marts 2021

Det er det største månedlige jobtab, der er registreret siden april sidste år. Det er dertil anden måned i træk, at beskæftigelsen falder, hvilket betyder, at der i alt er tabt 25.525 jobs i december og januar.

Det er naturligvis ærgerligt og viser med al tydelighed, at de omfattende restriktioner har udløst et nyt betydeligt jobtab.

Men jobtabet er samtidig også i den lave ende med tanke på, at dansk økonomi i vid udstrækning har været påvirket af de samme restriktioner som i foråret sidste år. Til sammenligning faldt beskæftigelsen med knap 63.000 personer i april og maj, efter at store dele af samfundet blev lukket ned i midten af marts.

Arbejdsmarkedet er altså foreløbigt sluppet relativt nådigt igennem den anden store nedlukning. En væsentlig del af forklaringen er, at vi langt fra har set det samme kollektive kollaps i aktiviteten som i foråret sidste år. Der er fortsat godt gang i hjulene i byggeriet samt i dele af industrien og detailhandlen. Dertil er den offentlige beskæftigelse steget mærkbart i starten af året.

Krisen i hotel- og restaurationsbranchen er lige så hård som i foråret sidste år
Selv om jobtabet samlet set ikke er så voldsomt som i foråret sidste år, så dækker det over, at oplevelseserhvervene igen er blevet ramt af et betydeligt jobtab. Beskæftigelsen inden for hotel- og restaurationsbranchen faldt alene med 9.000 personer i januar. Det er et jobtab, der er helt på linje med de værste måneder under den første nedlukning i foråret sidste år. Krisen i oplevelseserhvervene er altså akkurat lige så slem nu som under forårets store nedlukning. Faktisk er beskæftigelsen i hotel- og restaurationsbranchen nu lavere end under forårets nedlukning.

Udsigt til ny jobfremgang i de sene forår
Ser vi fremad så forventer vi et yderligere fald i den private beskæftigelse i februar og marts. Men forhåbentligt har vi lagt det værste bag os og kan se frem mod et forår med stigende beskæftigelse. Det kræver dog, at restriktionerne løbende rulles tilbage hen over foråret og sommeren. Det særligt vigtigt for oplevelseserhvervene, der i øjeblikket de facto er lukket ned.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil