; ;
Gemt

30 mio. amerikanere har meldt sig arbejdsløse på seks uger

Offentliggjorte tal torsdag viser, at 3.839.000 amerikanere søgte om arbejdsløshedsunderstøttelse i sidste uge. Det er en lille nedgang i forhold til forrige uge, hvor 4.442.000 søgte om arbejdsløshedsunderstøttelse.

Nyhed

30. april 2020

Status er derfor nu at godt 30 mio. amerikanere har søgt om arbejdsløshedsunderstøttelse over de seneste seks uger. Det er en stigning af historiske dimensioner, der viser at ledigheden i USA nu har ramt det højeste niveau siden depressionen i 1930’erne. Og der er desværre ikke noget der tyder på at nedturen stopper lige med det samme. Et forsigtig bud er, at ledigheden kan nå et niveau på omkring 15-20% af arbejdsstyrken.

Hvis ledigheden herhjemme steg til 15%, så ville over 450.000 danskere være ramt af ledighed.

Det bliver derfor også en ren gyser, at følge de amerikanske job- og arbejdsløshedstal over den kommende tid. Som tingene ser ud nu, så vil jobrapporten for april formentlig vise et jobtab på op 20-25 mio. personer. Det svarer i runde tal til hele den beskæftigelsesfremgang, der ellers har været i USA over de seneste 10 år. Det er nærmest ubegribeligt, at 10 års jobvækst nu ser ud til at være forsvundet på blot seks uger.

Krise i USA vil ramme dansk økonomi
Den eksplosive stigning i ledigheden er da en alvorlig og bekymrende udvikling. Den voldsomme stigning i ledigheden risikerer at sende amerikansk økonomi ud i en dyb og langvarig negativ økonomisk krise. En alvorlig og langvarig økonomisk nedtur i USA vil trækker resten af verdensøkonomien med ned og have store konsekvenser for dansk økonomi.

USA er vores største eksportmarked og sidste år rundede eksporten af varer og tjenester et rekordniveau på knap 155 mia. kr. Det betyder, at op imod 80.000 danske jobs er direkte afhængige af eksporten til USA. Dertil er op omtrent 800.000 danske jobs direkte afhængig af eksporten. En nedgang i USA, og resten af verdensøkonomien, vil altså ramme dansk økonomi meget hårdt.

Enorme hjælpepakker kan bremse stigningen i ledigheden
Hvorvidt USA står over for en længere økonomisk nedtur er endnu for tidligt at sige. Mange af de ledige er sendt hjem på midlertidige ordninger og vil forhåbentlig have et job at komme tilbage til når virusudbruddet ebber ud. Dertil har USA søsat en række store hjælpepakker, der målretter søger at holde en hånd under arbejdsmarkedet. Det kan forhåbentlig bremse den vanvittige stigning vi har set i ledigheden over de kommende måneder. Men risikoen er i øjeblikket enorm og en længerevarende dyb økonomisk krise kan desværre langt fra udelukkes.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil