; ;
Gemt

5.872 nye ledige d. 1. marts

Tirsdag har Beskæftigelsesministeriet offentliggjort tal, der viser, at 5.872 personer meldte sig ledige den 1. marts. På en normal 1. marts stiger ledigheden typisk med 4.603 personer. Selv om stigningen ledigheden er lidt større end normalt, så det langt fra en ny ledighedsbølge vi er vidne til.

Nyhed

02. marts 2021

Tirsdag har Beskæftigelsesministeriet offentliggjort tal, der viser, at 5.872 personer meldte sig ledige den 1. marts. På en normal 1. marts stiger ledigheden typisk med 4.603 personer. Selv om stigningen ledigheden er lidt større end normalt, så det langt fra en ny ledighedsbølge vi er vidne til. Det er umiddelbart en positiv overraskelse, da de personer der blev afskediget i januar med én måneds varsel registreres som ledige her i starten af marts. Status er dermed også fortsat at ledigheden kun er steget svagt efter den anden store nedlukning blev en realitet i slutningen af december.

For tidligt at ånde lettet op
Det er naturligvis rigtig positivt, men det er desværre endnu for tidligt at ånde lettet op. Flere har opsigelsesvarsler på 4-5 måneder og vil derfor først bliver registreret som ledige over de kommende måneder. Det gælder særligt de funktionærjobs, der er blevet ramt i oplevelseserhvervene. Vi ved desværre fra vores seneste medlemsundersøgelse, at ca. 10% af virksomhedernes overvejer at afskedige yderligere medarbejdere som følge af nedlukningen. Det gælder særligt i de hårdt pressede oplevelseserhverve, der fortsat er direkte ramt af nedlukningen.

Ny stor ledighedsbølge udebliver – men oplevelseserhvervene ekstremt hårdt ramt
Men jeg er omvendt også ret sikker på, at vi ikke kommer til at se en gentagelse af den massive ledighedsbølge, der ramte i foråret sidste år. Det skyldes bl.a. at flere brancher i øjeblikket klarer sig godt. Det gælder ikke mindst byggeriet og dele af industrien, hvor beskæftigelsen er steget på det seneste. Dertil er beskæftigelsen også stigende i dele af detailhandlen. Endelig er beskæftigelsen også steget pænt i den offentlige sektor.

Vi er altså ikke vidne til det samme kollektive tilbageslag på arbejdsmarkedet som vi så i foråret sidste år. Det ændrer dog ikke ved, at de hårdeste ramte brancher inden for oplevelseserhvervene fortsat er ekstremt pressede. Det er samtidig også hotellerne, restauranterne, lufthavnene og kulturlivet, der sidst kommer ud af krisen.

Man skal derfor også passe på med at udlægge dagens ledighedstal alt for positivt. De hårdeste ramte brancher inden for oplevelseserhvervene afskediger i øjeblikket og kæmper en kamp for overlevelse. Det vil desværre blive mere tydeligt når vi får ledighedstallene for april og maj.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil