; ;
Gemt

837.000 nye arbejdsløse i USA

Torsdag blev der offentliggjort tal fra USA viser, at 837.000 amerikanere søgte om arbejdsløshedsunderstøttelse i sidste uge (uge 39). Det er et fald på 36.000 sammenlignet med den foregående uge.

Nyhed

01. oktober 2020

Torsdag blev der offentliggjort tal fra USA viser, at 837.000 amerikanere søgte om arbejdsløshedsunderstøttelse i sidste uge (uge 39). Det er et fald på 36.000 sammenlignet med den foregående uge, hvor tallene er blevet revideret.

Det er positivt, at vi ikke ser en forværring. Omvendt er det bekymrende, at vi ikke ser større bedring af det amerikanske jobmarked på nuværende tidspunkt. Genopretningen af det amerikanske arbejdsmarked går i øjeblikket i et lavt gear. Her et halvt år efter pandemien ramte den amerikanske økonomi er der fortsat vanvittigt mange amerikanere, som søger arbejdsløshedsunderstøttelse. Selv de værste uger under Finanskrisen i 2009 søgte færre 700.000 amerikanere arbejdsløshedsunderstøttelse.

Arbejdsløsheden i USA er fortsat tårnhøj, og der er tegn på, at bedringen er fladet ud. Det tyder på, at den stigende smittespredning hen over sommeren har lagt en dæmper ned over bedringen af det amerikanske jobmarked. Det er de amerikanske forbrugere, der skal løfte amerikansk økonomi ud af coronakrisen, men den langsomme genopretning af det amerikanske arbejdsmarked øger risikoen for at krisen bider sig fast. Det er bekymrende for dansk erhvervsliv, hvis krisen bider sig fast i amerikansk økonomi. USA er Danmarks største eksportmarked. Sidste år solgte danske virksomheder for knap 150 mia. kr. til USA., og 90.000 danske arbejdspladser er direkte eller indirekte knyttet til eksport til USA. USA er et helt centralt eksportmarked for mange danske virksomheder og for dansk økonomi.

Der er godt nyt at spore i tallene for antallet af personer, der fortsat er på arbejdsløshedsunderstøttelse. Det viser, at i ugen, der sluttede den 19. september, var der 11.767.000 personer på arbejdsløshedsunderstøttelse. Det er et fald på hele 980.000 personer sammenlignet med den foregående uge. Det er et mærkbart fald, der vidner om at der trods alt også er mange amerikanere, der forlader ledighedskøen.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Kristian Skriver

Seniorøkonom
Medarbejderprofil