; ;
Gemt

ABAF: Ændringer og satsblad til Overenskomst 2020 – 2023 med Dansk Metal

ABAFs overenskomst med Dansk Metal er nu stemt hjem, og det er derfor tid til at få opdateret og efterreguleret de gældende satser pr. 1. marts 2020. Nedenfor følger et overblik over de væsentligste ændringer samt link til det nyeste satsblad.

Nyhed

20. april 2020

Klik her for at se og downloade Satsblad DANSK METAL pr. 1.3.2020.pdf

 

De væsentligste ændringer til overenskomsten er:

  • Pension af sygeferiegodtgørelse; 1. marts 2020 skal der efter sygelønsperioden beregnes pension af sygeferiegodtgørelse til medarbejdere, der er berettiget til pension.

  • Overgang til månedsløn; Arbejdsgiver kan med 2 måneders varsel varsle overgang fra 14-dages løn til månedsløn. I forbindelse med overgang til månedsvis lønudbetaling, kan medarbejderen anmode om et acontobeløb, svarende til den netto løn, den pågældende ville have oppebåret i den næstfølgende lønperiode, medmindre andet aftales.
  • Konvertering af pension; Medarbejdere der fortsat er i beskæftigelse efter at have nået folkepensionsalderen, kan vælge, om opsparing til pension skal fortsætte, eller om pensionsbidraget løbende skal udbetales som løn. Bestemmelsen gælder for medarbejdere, der når folkepensionsalderen den 1. maj 2020 eller senere.
  • Regulering af fritvalgsbetaling og løbende udbetaling; Virksomhedens indbetaling på medarbejderens Fritvalgskonto stiger med virkning fra den 1. marts 2020 og årligt med 1,0 pct. af den ferieberettigede løn.

Disponerer medarbejderen ikke over hele bidraget til Fritvalgskontoen i forbindelse med sit frie valg inden 1. august (i 2020: 1. april), kan virksomheden udbetale det resterende bidrag løbende sammen med medarbejderens løn, dog maksimalt stigningen i bidraget (1 – 3 %), medmindre de lokale parter har aftalt andet. Det er en forudsætning for udbetaling, at virksomheden kan dokumentere, at medarbejderne er blevet opfordret til at træffe et valg.

De lokale parter kan desuden aftale, at hele bidraget til Fritvalgskontoen (i perioden 1. marts 2020 – 28. februar 2021 svarende til 5%) udbetales løbende sammen med lønnen.

 

  • Uddannelse under opsigelse; Udvidede rettigheder for opsagte medarbejdere til uddannelse i forbindelse med afskedigelse.
  • IT-faciliteter; Tillidsrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter skal, til udførslen af deres hverv, have den nødvendige adgang til IT-faciliteter herunder internet. Efter aftale med arbejdsgiveren gives Arbejdsmiljørepræsentanten endvidere den nødvendige frihed til deltagelse i forbundenes relevante arbejdsmiljøkurser.
  • Udvidet sygeløn; 1. marts ydes efter 9 ugers lønnet sygefravær yderligere maksimalt 5 ugers fuld løn eksklusive genetillæg. Der vil således pr. 1. marts være ret til i alt 14 ugers sygeløn.
  • Barns 2. sygedag og lægebesøg; Barn syg udvides til frihed på barns 2. sygedag. Denne fridag afholdes uden løn, men medarbejderen kan få udbetalt et beløb fra sin Fritvalgskonto. Medarbejderen får samtidig ret til frihed i forbindelse med lægebesøg sammen med barnet. Frihed til lægebesøg afholdes uden løn, men medarbejderen kan få udbetalt et beløb fra sin fritvalgskonto. Disse bestemmelser træder i kraft 1. maj.
  • Overgangsbestemmelser vedr. ny ferielov; overgang til nyt ferieår er der med virkning fra 1. maj 2020 aftalt følgende:

Den 1. maj 2020 tildeles medarbejdere, der har været beskæftiget i virksomheden i uafbrudt 9 måneder 6,67 feriefridage til afholdelse i perioden 1. maj 2020 til 31. december 2021.

Medarbejdere, der opnår 9 måneders anciennitet i perioden 1. maj – 31. august 2020, tildeles 6,67 feriefridage på tidspunktet for opnåelse af ancienniteten.

Medarbejdere, der opnår 9 måneders anciennitet i perioden 1. september 2020 – 31. august 2021 tildeles 5 feriefridage på tidspunktet for opnåelse af ancienniteten.

Med virkning fra 1. september 2021 gælder følgende:

Medarbejderen tildeles 5 feriefridage 1. september.

For børneomsorgsdage gælder følgende med virkning fra 1. maj 2020:

Den 1. maj tildeles medarbejdere og ansatte under uddannelse, med mindst 9 måneders anciennitet, der har ret til at holde barns første sygedag, 2,66 børneomsorgsdage til afholdelse i perioden 1. maj 2020 – 31. august 2021. Børneomsorgsdagene afholdes uden løn, men medarbejderen kan få udbetalt et beløb fra sin fritvalgskonto.

Med virkning fra 1. september 2021 gælder at medarbejdere og ansatte under uddannelse, med mindst 9 måneders anciennitet, der har ret til at holde barns første sygedag, har ret til 2 børneomsorgsdage pr. ferieafholdelsesperiode.

 

  • Øremærket forældreorlov; 1. juli tildeles yderligere 3 ugers betalt og øremærket forældreorlov til faderen/medmoderen.

 

  • Varierende ugentlig arbejdstid; Under forudsætning af lokal enighed kan arbejdstiden for samtlige medarbejdere eller grupper af medarbejdere lægges med varierende ugentlige arbejdstider, blot den gennemsnitlige arbejdstid er 37 timer over en 12 måneders periode. Aftalen om varierende ugentlig arbejdstid træder i kraft 1. marts.