; ;
Gemt

ABAF: Ændringer og satsblad til Overenskomst 2020 – 2023 med Malerforbundet

ABAFs overenskomst med Malerforbundet i Danmark ”Vognmaleroverenskomsten” er nu også stemt hjem, og det er derfor tid til at få opdateret og efterreguleret de gældende satser pr. 1. marts 2020. Nedenfor følger et overblik over de væsentligste ændringer samt link til det nyeste satsblad.

Nyhed

20. april 2020

Klik her for at se og downloade Satsblad Malerforbundet pr. 1.3.2020.pdf

De væsentligste ændringer til overenskomsten er:

  • Ny ferielov; Overenskomstens bestemmelser opdateres i henhold til implementering af den nye ferielov, i den forbindelse indføres også mulighed for ferieafholdelse i timer samt pension af sygeferiegodtgørelse. 1. september 2020 skal der efter sygelønsperioden beregnes pension af sygeferiegodtgørelse til medarbejdere, der er berettiget til pension.

  • Overgang til månedsløn; Arbejdsgiver kan med 2 måneders varsel varsle overgang fra 14-dages løn til månedsløn. I forbindelse med overgang til månedsvis lønudbetaling, kan medarbejderen anmode om et acontobeløb, svarende til den netto løn, den pågældende ville have oppebåret i den næstfølgende lønperiode, medmindre andet aftales.
  • Konvertering af pension; Medarbejdere der fortsat er i beskæftigelse efter at have nået folkepensionsalderen, kan vælge, om opsparing til pension skal fortsætte, eller om pensionsbidraget løbende skal udbetales som løn. Bestemmelsen gælder for medarbejdere, der når folkepensionsalderen den 1. maj 2020 eller senere.
  • Regulering af fritvalgsbetaling og løbende udbetaling; Virksomhedens indbetaling på medarbejderens SH-konto stiger med virkning fra den 1. marts 2020 og årligt med 1,0 pct. af den ferieberettigede løn.

Disponerer medarbejderen ikke over hele den andel af bidraget til SH-kontoen, der kan disponeres over til frit valg, kan virksomheden udbetale det resterende bidrag løbende sammen med medarbejderens løn, dog maksimalt stigningen i bidraget. Alternativt kan det samlede beløb til frit valg udbetales 2 gange årligt.

 

Også elevernes fritvalgsbidrag stiger med 1 % årligt.

 

  • Udvidet sygeløn; Der vil pr. 1. marts være ret til i alt 10 ugers sygeløn.
  • Barns 2. sygedag og lægebesøg; Barn syg udvides til frihed på barns 2. sygedag. Denne fridag afholdes uden løn, men medarbejderen kan få udbetalt et beløb fra sin SH-konto. Medarbejderen får samtidig ret til frihed i forbindelse med lægebesøg sammen med barnet. Frihed til lægebesøg afholdes uden løn, men medarbejderen kan få udbetalt et beløb fra sin SH-konto. Disse bestemmelser træder i kraft 1. maj.
  • Øremærket forældreorlov; 1. juli tildeles yderligere 3 ugers betalt og øremærket forældreorlov til faderen/medmoderen. Der betales fuld løn i perioden. 
  • Ferie for funktionærlignende ansatte; 1. marts ændres således, at ansatte med funktionærlignende vilkår som udgangspunkt holder ferie med løn iht. ferielovens § 16 (tidligere § 23 i ferieloven).