; ;
Gemt

ABAF: Husk muligheden for løbende udbetaling af bidrag til Fritvalgs Lønkonto

28. april 2020

Med overenskomstfornyelsen er der i Dansk Erhvervs funktionæroverenskomst med HK, som ABAF-medlemmerne med tiltrådt funktionæroverenskomst nu omfattes af, indført mulighed for at foretage løbende udbetaling af bidrag til Fritvalgs Lønkonto.

Løbende udbetaling forudsætter at medarbejderen er blevet opfordret til at træffe valg om anvendelsen af bidraget.

Betingelser for løbende udbetaling
I forbindelse med, at bidraget til Fritvalgs Lønkontoen hæves i overenskomstperioden, er der i funktionæroverenskomsten med HK indført mulighed for at foretage løbende udbetaling af hele eller en del af fritvalgsbidraget. Efter overenskomstens regler kan medarbejderen f.eks. træffe et valg om at hele eller dele opsparingen til Fritvalgs Lønkonto skal indbetales til medarbejderens pensionsordning. Den del som medarbejderen ikke vælger at disponere over, kan udbetales løbende sammen med lønnen.

En betingelse for at der kan ske løbende udbetaling af bidraget til Fritvalgs Lønkontoen er, at virksomheden kan dokumentere, at medarbejderen er blevet opfordret til at træffe et valg. En sådan dokumentation kan f.eks. sikres ved at opfordringen sker via de sædvanlige kanaler og medier, som virksomheden normalt bruger til at kommunikere med medarbejderne.

Fristen forlænges i 2020
I henhold til overenskomsterne skal medarbejderen i 2020 have truffet sit valg inden den 1. april. Da overenskomsterne formelt set først blev endeligt vedtaget den 16. april 2020 i forbindelse med mæglingsforslagets vedtagelse, har Dansk Erhverv indgået en aftale med HK HANDEL og HK Privat om at udskyde fristen fra den 1. april til den 1. juni 2020. Medarbejderens valg får virkning fra den førstkommende hele lønperiode efter den 1. juni 2020.

Disponerer medarbejderen derfor ikke over hele sin Fritvalgs Lønkonto inden den 1. juni 2020, kan virksomheden udbetale det resterende bidrag løbende sammen med medarbejderens løn. Det er fortsat en forudsætning for udbetaling, at virksomheden kan dokumentere, at medarbejderen er blevet opfordret til at træffe et valg.

Feriefridage

Vær opmærksom på, at medarbejderen også har mulighed for at konvertere feriefridage til indbetaling til fritvalgs lønkontoen. Af de feriefridage der tildeles den 1. maj 2020 gælder, at en feriefridag kan konverteres til 0,375 pct. af den ferieberettigede løn i perioden fra 1. maj 2020 til 31. august 2021. konverteres alle 6,67 feriefridage for denne periode, indbetales således 2,5 pct. af de ferieberettigede løn. Hvis medarbejderen pr. 1. juni ønsker at få konverteret ikke allerede afholdte feriefridage for denne periode, skal medarbejderen efterreguleres tilbage fra den 1. maj 2020

 

Alternativ: lokalaftale om løbende udbetaling
Som et alternativ til ovenstående regler, kan virksomheden indgå aftale med den lokale tillidsrepræsentant om at hele eller en del af bidraget til Fritvalgs Lønkontoen udbetales løbende sammen med lønnen. Hvis ikke der er valgt en lokal tillidsrepræsentant, kan aftalen indgås med den lokale HK-afdeling. Kontakt ABAF, for rådgivning omkring indgåelse af en lokalaftale om løbende udbetaling af bidrag til Fritvalgs Lønkontoen.

Løbende udbetaling af bidrag til Fritvalgs Lønkonto kan også efter de nye overenskomster ske på ABAFs Vognmaleroverenskomst og efter ABAFs overenskomst med Dansk Metal. Kontakt Marietta Bak Seemholt på 41 94 81 57 eller Marc Risvang på 31 16 93 94 for rådgivning, inden I foretager løbende udbetaling.