; ;
Gemt

Aftale på socialområdet: Private kan fortsat levere hjælp til udsatte

04. maj 2021

Aftalen om et styrket Socialtilsyn og økonomisk tilsyn markerer afslutningen på lang tids usikkerhed for beboere og leverandører på socialområdet. Et forbud mod private leverandører er afværget og med aftalen lægges der op til større åbenhed om kvalitet, faglighed og økonomi for både private, selvejende og offentlige tilbud. Vi har talt med Selveje Danmark og det private botilbud Nordenfjords om aftalen.

Onsdag den 14. april landede der en ny aftale på socialområdet, som først og fremmest styrker socialtilsynet samt det økonomiske tilsyn. Aftalen sikrer, at de private sociale tilbud fortsat kan levere hjælp til udsatte samtidig med, at aftalen nu sikrer en større åbenhed om kvalitet, faglighed og økonomi for alle – dvs. både de kommunale, selvejende og private. Aftalen vil yderligere skabe større ensartethed og gennemsigtighed samt et øget fokus på sammenhængen mellem pris og kvalitet.

Branchedirektør i Selveje Danmark Jon Krog er overordnet set positiv overfor aftalen: ”Den aftale, der er indgået, er på mange måder rigtig fin. Det er vigtigt at få sikret et mere ensartet Socialtilsyn, og det er vigtigt at få skabt en langt større gennemsigtighed i særligt de offentlige priser.” For Jon Krog ligger djævlen dog i detaljerne: ”For meget af det vi kan pege på som positivt forudsætter jo, at den efterfølgende implementering sker på en måde, så Socialtilsynet faktisk også løfter opgaven i forhold til alle tilbud, ikke kun de selvejende og de private.”

Håb og bedre samarbejde
For Casper Friis, medejer og direktionsmedlem i Botilbuddene Nordenfjords, faldt der en sten fra hjertet, da det endelig blev afklaret at kommercielle tilbud ikke længere skal tvinges til at lukke, for som Casper Friis udtrykker det, er det ”det vi lever og ånder for”. Han håber, at aftalen kan sikre bedre samarbejde mellem det offentlige og private om indsatserne for borgerne: ”Jeg er glad for, at der er kommet en aftale, og at uvisheden fortager sig. Jeg bifalder en styrkelse af tilsynene og en – form for – anerkendelse af vores eksistensberettigelse.”

Uklare begreber og mangel på kompetencer
Men der er også problemer i aftalen, ikke mindst punktet om at Socialtilsynet kan sætte et tilbud under skærpet tilsyn uden et påbud – noget som Casper Friis opfatter som magtudøvelse: ”Når der kan sanktioneres med et offentliggjort skærpet tilsyn uden noget påbud, leder det tankerne hen på en magtdemonstration,” fortæller Casper Friis. Det er især aftalens brug af uklare begreber, der er årsag til denne bekymring, uddyber han: ”Hvad der virkeligt bekymrer mig, er at grundlaget for en sådan magtudøvelse er den konstante brug af flygtige begreber som; tilstrækkelig, utilstrækkelig, forsvarlig, uforsvarlig og væsentlig.”

Casper Friis opfordrer derfor til, at der kommer mere konkret vejledning, der kan sikre retssikkerheden i udmøntningen af aftalen: ”Jeg frygter en forsøgsbaseret praksis, når forskellige fagpersoner skal omsætte flygtige begreber til en myndighedsudøvelse, der også skal signalere, at styrkelsen vitterligt har styrket. Min anbefaling er, at der udarbejdes en virkelig konkret vejledning, der bygger på anbefalingerne fra en bredt sammensat arbejdsgruppe.”

For Jon Krog og Selveje Danmark er det særligt aftalens punkt om at samle tilsynet med koncerner i ét socialtilsyn der vækker bekymring hos branchedirektør i Selveje Danmark Jon Krog: ”Pointen er vel den, at det tidligere var vanskeligt for Socialtilsynet at gennemskue de konstruktioner. Men man fastholder samtidig, at tilsynet – herunder det økonomiske tilsyn med kommunerne – skal ligge i hvert af de fem Socialtilsyn. Men de fem Socialtilsyn har ikke tidligere kunne løfte opgaven med generelt at gennemskue økonomien i kommunale ”koncerner” – så hvorfor styrker man ikke den del af tilsynet? Det er spørgsmål som det – og en række andre – vi i det videre arbejde skal have fokus på.”

Dansk Erhverv vil i forbindelse med lovprocessen samarbejde med Selveje Danmark og alle medlemmer konkretisere de bekymringer, der er i forhold til udmøntningen.