; ;
Gemt

Ældreområdet i bevægelse

Rekrutteringsudfordringer i ældreplejen, kvalitetsindikatorer i finanslovsforhandlingerne og det nye social- og plejefaglige tilsyn. Der sker meget på ældreområdet.

Nyhed

DANSK ERHVERV | SUNDHED OG VELFÆRD - 31. OKTOBER 2018

Ældreområdet: Rekrutteringsudfordringer, tilsyn og kvalitetsindikatorer
I Dansk Erhverv deltager vi ofte, når regering og Folketing nedsætte følge- og arbejdsgrupper. Vores fokus er en ældrepleje, hvor private og selvejende virksomheder gennem en sund konkurrence på kvalitet hver dag gør en forskel for borgerne. Her kan du læse mere om vores arbejde med rekrutteringsudfordringer i ældreplejen, kvalitetsindikatorer i finanslovsforhandlingerne og det nye social- og plejefaglige tilsyn.

Det social- og plejefaglige tilsyn godt på vej – kender I målepunkterne? 
Det nye pleje- og socialfaglige tilsyn på ældreområdet har allerede været på deres første tilsynsbesøg. I Dansk Erhverv sidder vi med i den strategiske følgegruppe, som med deltagelse af fagbevægelse, brugerorganisationer, kommuner og brancheorganisationer, skal følge implementeringen af det nye tilsyn.

Det fireårige projekt gennem satspuljen rulles nu ud på plejehjem og hjemmeplejen, hvor det forventes at ca. 10 % vil få tilsynsbesøg. De første tilbagemeldinger tikker nu ind til Styrelsen for Patientsikkerhed, der er ansvarlig myndighed. Men målepunkterne, fagligheden og de løbende erfaringer skal tilfalde hele sektoren.

Kvalitetsindikatorer ind i forhandlingerne om finanslov 

Med sit forslag til finanslov for 2019 lægges regeringen op til at afsætte årligt 10 mio. kroner i en fire årig periode til udvikling af kvalitetsindikatorer. Det forslag hepper vi på i Dansk Erhverv. Fordi mere gennemsigtighed er forudsætningen for en mere tydelig kvalitetskonkurrence. Dansk Erhverv har derfor sine budskaber parate, når og hvis forslaget skal føres ud i livet. Nemlig bedre sammenlignelighed af viden og brugertilfredshed på tværs af ældreområdet og mellem kommunale og privat leverandører.

Rekrutteringsproblemer i ældreplejen 
Regeringen bestilte i sommers en kortlægning af rekrutteringsudfordringer i ældreplejen. Netop ældreplejen er, sammenlignet med andre sektorer, karakteriseret ved en større andel ældre medarbejdere og en lavere tilbagetrækningsalder. Det udfordrer naturligvis med udsigten til en stadig aldrende befolkning. Dansk Erhverv har i september og oktober måned deltaget i den følgegruppe, der har fulgt kortlægningen, der senere på året afleveres til politikerne med en række specifikke anbefalinger. Dette kan læses i kommissoriet for kortlægningen