; ;
Gemt

Alle dele af dansk erhvervsliv er mindre optimistiske end for et år siden

Danmarks Statistik har netop offentliggjort konjunkturbarometre for dansk erhvervsliv frem til og med januar.

Nyhed

Dagens økonomiske kommentar den 30. januar 2019

I januar var industriens konjunkturindikator uændret med nettotallet -5. Industriens konjunkturindikator er faldet betydeligt siden den toppede i august. Til gengæld faldt konjunkturindikatoren for serviceerhvervene, mens bygge og anlægs konjunkturindikator gik fra -2 til -1.

Det generelle billede af virksomhedernes optimisme er i øjeblikket lidt broget. Men når vi sammenlignet med januar for et år siden, så er billedet mere klart. Konjunkturindikatoren er i dag på et lavere niveau i alle dele af dansk erhvervsliv. Industrien, serviceerhvervene og byggeriet er i dag alle mindre optimistiske end for et år siden. Det tegner et billede af at optimismen er dalende i dansk erhvervsliv. Det er ikke gode tegn for udviklingen i dansk økonomi. Efter tre år med vækst på over 2 pct., så tyder det på, at væksten i dansk økonomi er gået ned i et lavere gear i 2018. Der er heller ikke positive tegn fra vores vigtigste eksportmarkeder, hvor væksten er gå ned i gear. Det skyldes bl.a., at væksten i tysk økonomi har været svag i andet halvår, og der er ikke umiddelbart tegn på bedring i starten af 2019.

De svage nøgletal for udviklingen på vores vigtigste eksportmarkeder ser nu ud til at have ramt optimismen i alle dele af dansk erhvervsliv, der i dag er mindre optimistiske end for et år siden. Der er betydelige risici for dansk erhvervsliv i år på grund af usikkerhed omkring handelskrig, Brexit samt de generelt svagere nøgletal for europæisk økonomi.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Kristian Skriver

Seniorøkonom
Medarbejderprofil