; ;
Gemt

Ændring af regler for import af fødevarer fra 3. lande

Dansk Erhverv har været med til at flytte Kommissionen til at anlægge en mere pragmatisk tilgang til importen af fødevarer fra 3. lande, der ved en fejl er kommet ind i EU udenom importkontrollen.

Nyhed

I forbindelse med ikrafttrædelsen af den nye kontrolforordning (2017/625), vil det modsat tidligere nu være muligt for Fødevarestyrelsen at udføre kontrol på sendinger, der skulle have været kommet ind i landet via et godkendt importkontrolsted, men på grund af undskyldelige omstændigheder kom ind i landet udenom importkontrollen. Tidligere skulle sådanne varer destrueres eller sendes retur. Ændringen gælder både for import fra 3. lande af animalske fødevarer og ikke-animalske fødevarer, der er underlagt mere intensiveret kontrol.

De nye regler betyder ikke, at alle partier, der går uden om importkontrollen, per automatik kan efteranmeldes og tages ind til kontrol. Men Fødevarestyrelsen har nu mulighed for, for hver enkelt sending, der slipper uden om importkontrollen, at foretage et konkret skøn ud fra de faktiske omstændigheder, og beslutte om en sending kan efteranmeldes. Udgangspunktet er stadig, at partier, der går uden om import-/grænsekontrol, er ulovligt indført i EU.

Resultat af indmelding til Virksomhedsforum
Dansk Erhverv indsendte problemet til regeringens Virksomhedsforum for enklere regler, og har derfor presset på for at få en mere pragmatisk tilgang til problemstillingen. Det er nu lykkedes og vi er naturligvis meget glade for, at Kommissionen har erkendt, at den tidligere praksis havde unødvendige store økonomiske konsekvenser for importører, samtidig med, at det var en belastning for både miljø og klima.

Se forslaget til Virksomhedsforum.
Læs om import af fødevare på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Kontakt

Fødevarer

Saoirse McKeever Andersen

Fagchef for fødevarer