; ;
Gemt

Ændringer af Affaldsrammedirektivet skal styrke cirkulær økonomi og genanvendelse

Der er blevet foretaget en række ændringer af EU’s Affaldsrammedirektiv, der skal fremme genanvendelse af materialer og den cirkulære økonomi.

Nyhed

Danmark og øvrige EU-lande skal leve op til nye mål for bl.a. genbrug og genanvendelse. For genanvendelse er målet 60 pct. i 2030 og 65 pct. i 2035, og specifikt for genanvendelse af emballageaffald er der sat et mål på 70 pct. Disse mål vil betyde, at medlemslandene skal igangsætte de nødvendige initiativer, som skal sikre, at bidrag fra erhvervslivet fører til, at målene indfries.

En målsætning i Affaldsrammedirektivet er også, at myndighederne skal arbejde med planer for at sikre genanvendelse ved at fremme genbrug og reparation af produkter - men også ved at fastlægge krav om særskilt indsamling af materialer i de tilfælde, hvor genanvendelsen bliver ringere, hvis materialerne i stedet udsorteres i sorteringsanlæg.

Danmark har en effektiv indsamling, men der er alligevel noget at arbejde med, for indsamling af tekstiler er særligt nævnt i direktivet, og her er der plads til forbedring. Håndteres udfordringen med de rigtige markedsbetingelser kan det give nye erhvervsmuligheder for danske virksomheder. Det arbejder Dansk Erhverv for.

End-of-waste - når affald igen bliver til en vare
Kriterierne, der definerer, hvornår affald ophører med at være affald og i stedet bliver en vare, er også behandlet i forbindelse med udformningen af direktivet. Håbet var klare kriterier for, hvornår færdigbehandlede affaldsressourcer bliver løftet ud af affaldslovgivningen, men så langt nåede man ikke. 

Direktivet fastslår, at medlemslandene skal træffe foranstaltninger, der sikrer et skift hen imod, at affaldsressourcer i højere grad efter en behandling betragtes som ”blot” ressourcer, og denne udvikling vil EU-Kommissionen følge samtidig med, at den vil overvåge udviklingen og overveje at indføre egne initiativer. 

På denne måde bliver en forandring på området langsommelig, men det er ikke desto mindre relevant for virksomhederne at bede den danske myndighed om at klassificere de behandlede affaldsressourcer som værende ikke-affald.

Producentansvarssystemer skal fremmes 
Affaldsrammedirektivet ønsker at fremme producentansvarsordninger, også kaldet EPR, og fastlægge rammer og betingelser for, hvordan disse skal udvikles og drives. Målsætningen er, at medlemslandene inden 2024 indfører producentansvarssystemer for emballager og evt. tekstiler. 

Dette kan medføre, at virksomheder, der markedsfører produkter i Danmark eller i et andet EU-land land, skal betale til et producentansvarssystem, der håndterer emballagen og sikrer genanvendelsen. 

EU vil også udvikle en guideline for et moduleret afgiftssystem for emballager, dvs. afgifter, der understøtter forskelligartede genanvendelser tilpasset forskellige materialer. 

Dette er for at fremme innovative emballager, så der både anvendes en mindre mængde materiale og et design, der sikrer en bedre genanvendelse. Der kan derfor være forretningsmæssige fordele i allerede nu at overveje, hvordan ens emballager kan blive mere genanvendelige og bestå af en mindre mængde materiale. 

Læs om Affaldsrammedirektivet

Europæisk vejledning til klassificering af farligt affald 
Affaldsrammedirektivets bilag III lister egenskaber, der gør, at affaldet klassificeres som farligt nævn. Alligevel er det ikke altid en helt enkelt sag. Tvivl og uenighed mellem kommunerne, der har klassificeringsbeføjelsen, og virksomhederne opstår. 

EU-Kommissionen har udsendt en meddelelse – en vejledning – der søger at ryde tvivl af vejen. Vejledningen behandler den korrekte fortolkning af EU-reglerne, og den behandler også f.eks. relationen mellem affaldsrammedirektivet og kemikalielovgivningen REACH. 

Vejledningen indeholder også en trin for trin gennemgang til klassificering og listen over de EAK-koder, som i sidste ende anvendes til at beskrive affaldets karakter i forbindelse med bortskaffelse og eksport. EAK-koderne anvendes også til ikke-farligt affald. 

Læs vejledningen for Affaldsrammedirektivet