; ;
Gemt

Arbejdsgiveren hæftede for medarbejderens skattesmæk

En virksomhed udbetalte skattefri rejsegodtgørelse uden at føre tilstrækkelig kontrol med, om der reelt kunne ske udbetaling. Medarbejderen blev som følge heraf beskattet af det udbetalte beløb, mens virksomheden blev dømt til at betale ca. kr. 80.000, svarende til medarbejderens skattesmæk.

Nyhed

DANSK ERHVERV | PERSONALE - 25. APRIL 2019

Reglerne om rejsegodtgørelse
Efter ligningslovens regler kan medarbejdere få en skattefri befordringsgodtgørelse i forbindelse med erhvervsmæssig befordring. Som en forudsætning for at udbetale skattefri rejsegodtgørelse til medarbejdere, skal arbejdsgiveren kontrollere, at betingelserne for at udbetale den skattefri godtgørelse er opfyldt.

Kontrollen sker ved, at arbejdsgiveren sikrer, at der foreligger bogføringsbilag, der indeholder modtagerens navn, adresse og CPR-nummer, rejsens erhvervsmæssige formål, rejsens start- og sluttidspunkt, rejsens mål med eventuelle delmål, de anvendte satser samt endelig en beregning af rejsegodtgørelsen. Disse regler er reguleret i bekendtgørelsen om rejse- og befordringsgodtgørelse.

Læs mere om betingelser for udbetaling af skattefri godtgørelse i den juridiske vejledning fra SKAT. 

Sagen kort
Den konkrete sag drejede sig om en virksomhed, der udbetalte skattefri befordringsgodtgørelse til en byggeleder som led i hans aflønning. I ansættelseskontrakten havde parterne aftalt følgende:

Medarbejder sørger selv for transport i egen bil og får dette godtgjort efter statens takst.

Efter medarbejderens fratræden meddelte SKAT, at hans indkomst skulle forhøjes med rejseudgifter for to indkomstår, svarende til 82.376,44 kroner, som han havde selvangivet. SKAT konstaterede nemlig efter gennemgangen af kørebogen, at trækket på brobizz og på virksomhedens revisors udtalelse, at virksomheden ikke havde udført ”betryggende” kontrol, og SKAT kunne derfor ikke godkende de udbetalte godtgørelser som værende skattefrie.

Medarbejderen rejste herefter et erstatningskrav mod virksomheden. Medarbejderen mente, at når det var virksomheden, der efter de gældende regler var ansvarlig for at føre kontrol, måtte virksomheden være nærmest til bære risikoen for medarbejderens manglende muligheder for at få godtgørelsen skattefrit.

Byretten og landsretten var enige
Sagen har været behandlet i såvel byretten som landsretten. Begge instanser var enige i, at det var virksomhedens manglende kontrol, som var årsagen til, at SKAT havde ændret grundlaget for medarbejderens skat.

Virksomheden blev derfor dømt til at godtgøre medarbejderen den skattemæssige værdi af den kørselsgodtgørelse, som medarbejderen modtog fra virksomheden, og som ved SKATs afgørelse blev tillagt medarbejderens øvrige skattepligtige indkomst.

Dansk Erhverv vurderer
Afgørelsen viser, at det er arbejdsgiverens pligt at kontrollere, om betingelserne for at udbetale skattefri kørselsgodtgørelse er til stede. Hvis det ikke er tilfældet, kan arbejdsgiveren ifalde ansvar og blive pålagt at kompensere medarbejderne for det tab, de lider ved at få ændret deres skatteansættelse.

Dansk Erhverv anbefaler derfor virksomhederne at føre kontrol i overensstemmelse med skattelovgivningens regler.