; ;
Gemt

Arbejdstilsynet kan afholde gruppesamtaler med ansatte – uden arbejdsgiveren

Arbejdstilsynet har fra den 1. juli 2018 hjemmel til at afholde gruppesamtaler med ansatte og tale med ansatte uden at andre er til stede.

Nyhed

Dansk Erhverv | Personale - 26. juni 2018

Den 1. juli 2018 træder en ny lovændring til arbejdsmiljøloven i kraft. Det betyder, at Arbejdstilsynet fra den 1. juli 2018 har:

  • Hjemmel til at tale med ansatte, uden at andre er til stede
  • Hjemmel til at gennemføre gruppesamtaler med ansatte, når det er arbejdsmiljøfagligt begrundet. Arbejdsgiver, dennes repræsentant eller en person, som arbejdsgiver har udpeget har ret til at være til stede under gruppesamtalen, medmindre Arbejdstilsynet vurderer, at der er risiko for at formålet med gruppesamtalen derved forspildes

Det er Dansk Erhvervs vurdering, at processen ved gruppesamtaler vil være følgende:

  • Arbejdstilsynet varsler om risikobaseret tilsynsbesøg
  • På selve tilsynsbesøget vurderer Arbejdstilsynet om gruppesamtaler skal anvendes som metode
  • Den tilsynsførende planlægger det videre tilsynsforløb med virksomhedens ledelse og arbejdsmiljøorganisation, herunder varsles afholdelse af gruppesamtalen

Vær opmærksom på, at det er frivilligt for de ansatte, om de vil deltage i gruppesamtaler med Arbejdstilsynet.

Dansk Erhverv anbefaler, at virksomhederne tager kontakt til Dansk Erhvervs arbejdsmiljøafdeling fra den 1. juli, hvis der opstår spørgsmål til lovændringen i forbindelse med Arbejdstilsynets tilsynsbesøg eller henvendelse til virksomhederne.