; ;
Gemt

Import/eksport til eller fra EU

Hvis din virksomhed har import eller eksport til eller fra EU, kan en AEO-bevilling være med til at forberede dig bedst muligt til kommende udfordringer og sikre dig en række fordele. Læs hvad AEO (”Autoriseret Økonomisk Operatør”) er, og hvilke fordele en bevilling kan give din virksomhed.

Nyhed

DANSK ERHVERV | INTERNATIONAL HANDEL - 14. NOVEMBER 2018

Af Bent Friis, AEO-konsulent. 

Fakta om AEO:

  • AEO betyder ”Autoriseret Økonomisk Operatør”, og er en bevillingstype man kan opnå efter ens regler i hele EU.
  • Der findes 3 typer AEO-bevillinger: AEOC – hvor C står for ”customs” (told), en AEOS hvor S står for ”security” (sikkerhed), og en AEOF der er en kombination af de 2 forrige.
  • Tidligere – før den ”nye” toldkodeks der trådte i kraft 1. maj 2016 – hed det AEO-certificering, nu er den i toldkodeksen omdøbt til en AEO-bevilling, men det er nøjagtigt det samme.
  • Der er i hele EU per oktober 2018 udstedt 16.086 AEO-bevillinger. Eksempler på antal i udvalgte lande: DE 6.289, NL 1.559, UK 660 og SE 289.
  • I Danmark halter vi bagefter, idet der per medio november 2018 blot var udstedt 119 AEO-bevillinger, fordelt med 25 AEOC og 94 AEOF.

Fordele ved AEO
Helt overordnet giver en AEO-bevilling dig lettere adgang til toldforenklinger (andre toldbevillinger) og hurtigere sagsbehandling hos SKAT. Det kan være, du ønsker at søge om toldoplag, så du ikke behøver at beslutte, om du vil sælge varerne til et EU-land eller reeksportere til et 3.land. Eller det kan være, at du ønsker at ansøge om en EIR-tilladelse (indskrivning i klarererens regnskab), så du kun skal angive dine fortoldninger én gang om måneden i stedet for at skulle angive hver enkelt? Hvilke specifikke fordele du kan opnå, afhænger af typen af bevilling. For at opnå alle fordele skal du vælge AEOF.

Fordele ved AEOC

  • Færre fysiske og dokumentbaserede kontroller
  • Underretning om toldkontrol før varerne frembydes
  • Kontrollen gennemføres som en prioriteret opgave
  • Efter anmodning kan kontrollen foretages et andet sted, end der hvor varerne frembydes

Fordele ved AEOS

  • Færre angivelseskrav forud for afgang
  • Færre fysiske og dokumentbaserede kontroller
  • Underretning om toldkontrol, før varerne frembydes
  • Underretning om kontrol før varernes ankomst til EU, når der er indgivet en summarisk angivelse. Der skal samtidig ske underretning til transportøren, når denne også er indehaver af en AEOS-bevilling
  • Kontrollen gennemføres som en prioriteret opgave
  • Efter anmodning kan kontrollen foretages et andet sted, end der hvor varerne frembydes

Derudover er der en stor salgsmæssig fordel, idet AEOF er anerkendt af en lang række 3. lande, og derfor giver en række fordele ved samhandel med disse. Disse lande er blandt andet: Norge, Schweitz, Japan, USA og Kina, hvor en AEOF-bevilling sidestilles med f.eks. ”C-TPAT-certifikat” i USA og ”ACE certifikat” i Kina. Slutteligt kan nævnes, at virksomheder med AEO-bevilling opnår en række andre fordele hos SKAT, blandt andet faste kontaktpersoner der kender din virksomhed, og retten til at få en total AEO-rapport hvert år, hvor statistik på alle toldrelaterede hændelser fremgår, så du har fuld kontrol over kvaliteten i virksomhedens toldarbejde.

Krav til virksomheden for at opnå en AEO-bevilling.
For at SKAT kan give din virksomhed en AEO-bevilling, skal en række forhold være opfyldt. Nedenfor listes nogle af de væsentlige:

  • Økonomi
    Virksomheden skal have en sund økonomi, og kunne vise stabile regnskaber for de seneste 3 år. Hvis der har været dårlige resultater, skal disse kunne forklares.
  • Ejere, ledelse og personale
    Ejerkredsen og direktionen bliver kontrolleret, og disse skal som udgangspunkt være ustraffede. Derudover skal man kunne påvise en fornuftig organisation og kvalificeret uddannet personale på alle poster. Der er speciel fokus på medarbejdere, der arbejder med toldrelaterede opgaver i virksomheden
  • Leverandører og kunder
    Der skal være en grundig kontrol med kvaliteten af leverandører, og hvilke øvrige samhandelspartnere man samarbejder med – herunder kunder.
  • Sikkerhed og adgangsforhold
    Virksomheden skal kunne påvise, at der er et højt sikkerhedsniveau for adgang til administrations- og lagerområder, at der er regler for adgang til de forskellige områder, samt at der er en høj grad af IT-sikkerhed m.v.
  • Dokumentation og information om ovennævnte processer og rutiner
    Alle virksomhedens væsentlige regler og rutiner skal være tydeligt informeret til alt personale, og være dokumenteret i tydelig form. 

Hvordan gennemføres AEO-ansøgningsprocessen?
På SKATs hjemmeside kan man – hvis man søger på ”Ansøgning om AEO bevilling”- downloade en ansøgningsblanket og instruktioner til udfyldning af denne. Med ansøgningen skal også fremsendes en virksomhedsstraffeattest og ikke mindst – et udfyldt selvevalueringsskema, også kaldet ”Self Assessment Questionaire (SAQ)”.
Jeg vil dog klart anbefale at starte med at lave en grundig virksomhedsdokumentation, idet rigtigt mange spørgsmål i selvevalueringsskemaet handler om beskrivelse af virksomhedens procedurebeskrivelse på det pågældende område, og slutter med ”findes der skriftlig dokumentation?” Her er det ikke nok at skrive ”ja”, men selve proceduren skal indskrives i skemaet, eller der skal linkes til den aktuelle beskrivelse i virksomhedsdokumentationen.

Ansøgningsprocessen er altså ikke noget, der kan klares over en kop kaffe på en eftermiddag!

Du kan få hjælp til AEO arbejdet
Hvis din virksomhed f.eks. er ISO 9001 certificeret, har du allerede ca. 80% af den nødvendige dokumentation. Det kan også være, at virksomheden allerede har mange væsentlige procedurer beskrevet, f.eks. leverandørundersøgelser, regler for oprettelse af nye kunder, regler for kredit og tilbudsgivning etc. – så er du allerede godt i gang! Du kan også få hjælp til igangsætning, projektstyring eller til at få lavet alt AEO-ansøgningsarbejdet. Du kan læse mere om AEO-bevillinger, eller om hvordan du får hjælp på deres hjemmeside. 

Bent Friis er AEO-konsulent, og ejer af rådgivningsvirksomheden ApS minsparringpartner.dk