; ;
Gemt

Bedre kontrol med farlige produkter fra udenlandske webbutikker

I dag er der ikke hjemmel til at kontrollere produkter fra udenlandske netbutikker. Dansk Erhverv glæder sig derfor over, at Erhvervsministeren har annonceret implementeringen af nye EU-regler, der skal sikre bedre kontrol og håndhævelse af produktsikkerhed.

Nyhed

Dansk Erhverv | E-handel - 19. november 2019

En ny produktlov, som fremsættes i starten af 2020, vil gøre det nemmere at beskytte danske forbrugere mod eksempelvis farligt legetøj, som forhandles på udenlandske webbutikker. I dag har myndighederne ikke hjemmel til at kontrollere produkterne, når danske forbrugere selv e-handler direkte fra udenlandske netbutikker – eneste undtagelse er el- og gasprodukter, som giver risiko for brandfare. Det kan være meget vanskeligt for forbrugerne at gennemskue, om de varer, der købes på internettet, overholder produktsikkerhedskravene og sikre, at man som forbruger, ikke risikerer, at den nyindkøbte mobiloplader selvantænder, eller at børnene kommer til skade med det nyindkøbte legetøj.

Det er derfor meget positivt, at EU har vedtaget nye regler for markedsovervågning, som giver myndighederne hjemmel til at kontrollere produktsikkerheden, når private e-handler. Men det er endnu vigtigere, at regeringen og erhvervsminister Simon Kollerup følger op, så der sikres en solid og troværdig europæisk regulering af produktsikkerheden. Den nye produktlov skal blandt andet gøre det lettere at foretage kontroller og straffe de butikker hårdere, som sælger ulovlige produkter.

Håndhævelse og sanktioner
Den nye regulering vil skabe mulighed for at håndhæve den del af handlen, som kommer fra udlandet til danske forbrugere, herunder fra tredjelandes hjemmesider og platforme. Håndhævelsen overfor disse aktører har haltet længe. En manglende håndhævelse skaber risiko for farlige produkter og er stærkt konkurrenceforvridende overfor de virksomheder, der i dag bruger mange ressourcer på at skabe sikre produkter og kontrollere leverandører.

Dansk Erhvervs forventninger til den nye lov om markedsovervågning er, at der vil blive grebet ind overfor virksomheder, der markedsfører og sælger til danskere uden at overholder gældende lovgivning om blandt andet produktsikkerhed. Hvis de danske myndigheder udnytter de nye muligheder effektivt – vil det betyde, at danske forbrugere i højere grad kan være trygge, når de handler på internettet – særligt fra 3. lande.

Dansk Erhverv mener dog, at man skal gå videre, så de danske myndigheder i endnu højere grad samarbejder om kontrollen og håndhævelsen i forhold til produkter og virksomheder. Det er eksempelvis oplagt, at kontrolmyndigheder som Miljøstyrelsen, Skatte- og Toldstyrelsen, Sikkerhedsstyrelsen m.fl. arbejder endnu tættere sammen, så vi sikrer den mest effektive kontrol overfor de virksomheder, der ikke overholder reglerne.

Lovforslaget sendes i høring medio november og forventes at træde i kraft d. 1. juli 2020.

Kontakt

Handel

Betina Schiønning

Chefkonsulent