; ;
Gemt

Begyndende mangel på arbejdskraft er bekymrende

19. april 2021

Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering er netop kommet nye med tal for virksomhedernes rekrutteringssituation. Antallet af forgæves rekrutteringer er nu over niveauet før corona-krisen, hvilket vækker bekymring hos Dansk Erhverv.

Helt nye tal fra STAR, Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering viser, at antallet af forgæves rekrutteringer for det seneste halve år er 74.700. Hver femte af virksomhedernes forsøg på at rekruttere har således været forgæves.

”Efter en klar corona-effekt er antallet af forgæves rekrutteringer nu over niveauet før corona-krisen. Det er selvfølgelig en indikator på, at visse brancher er ved at komme op i gear igen. Det var ventet, at antallet af forgæves rekrutteringer ville begynde at stige igen, men ikke at det ville ske så hurtigt. Det er også bekymrende, at det er den private sektor, som har størst rekrutteringsudfordringer, og når en virksomhed ikke kan få de hænder og hjerner, som man har brug for, så hæmmer det væksten. Det er det sidste, som vi har brug for i det, der forhåbentligt er ved at være kølvandet på coronakrisen,” siger Peter Halkjær, arbejdsmarkedschef i Dansk Erhverv.

Bred mangelsituation
STARs tal viser blandt andet, at transport, rengøring og handel må droppe at få ledige jobs besat.

”Med den nuværende genåbningsplan kommer det til at gå endnu stærkere på arbejdsmarkedet med et stigende antal forgæves rekrutteringer til følge. Det er godt nyt for dem, der leder efter et job, men knap så god en nyhed for de virksomheder, der står med ledige stillinger, de ikke kan få besat.

Det vil rent ud sagt være sørgeligt, hvis mangel på arbejdskraft bliver en hæmmende faktor i forhold til at få gang i dansk erhvervsliv. Der er det særlige ved jobåbninger, at hvis ikke de besættes hurtigt i takt med, at de opstår, så forsvinder de igen. Derfor appellerer Dansk Erhverv på baggrund af tallene til, at regeringen hurtigst muligt får iværksat hurtigtvirkende initiativer, der kan få arbejdsudbuddet til at stige,” siger Peter Halkjær.

Læs hele rapporten på star.dk: Stigende rekrutteringsudfordringer i visse brancher

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Peter Halkjær

Arbejdsmarkedschef
Medarbejderprofil