; ;
Gemt

Beskyttet mod opsigelse trods afbrudt fertilitetsbehandling

I en nylig afsagt dom fandt Østre Landsret, at en medarbejder i fertilitetsbehandling var beskyttet mod afskedigelse, uanset at opsigelsen skete under en kortere pause i hendes fertilitetsbehandling.

Nyhed

Sagen kort 
En kvinde blev ansat som lagerekspedient i efteråret 2015. I december 2015 oplyste hun virksomheden om at hun i januar 2016 skulle genoptage sin fertilitetsbehandling, efter en lægeligt begrundet pause. Virksomheden opsagde herefter medarbejderen med den begrundelse, at hun skulle påbegynde fertilitetsbehandling.

Kvinden havde siden november 2014 været i fertilitetsbehandlinger uden at blive gravid. På et møde på fertilitetsklinikken i efteråret 2015 blev det aftalt, at hun skulle tabe 5 kg. med henblik på at forbedre chancerne for at blive gravid. Der blev aftalt et opfølgningsmøde i januar 2016, hvor en ny fertilitetsbehandling skulle drøftes.

Hvad siger ligebehandlingsloven? 
Det er i strid med ligebehandlingsreglerne, hvis en arbejdsgiver lægger vægt på, at medarbejderen er i egentlig fertilitetsbehandling i forbindelse med en opsigelse.

Hvis en medarbejder opsiges under egentlig fertilitetsbehandling gælder der en såkaldt delt bevisbyrde. Det betyder, at medarbejderen skal sandsynliggøre, at arbejdsgiveren har forskelsbehandlet medarbejderen direkte eller indirekte. Herefter skal arbejdsgiver bevise, at det ikke er tilfældet.

Østre Landsrets afgørelse 
I sagen var spørgsmålet, om kvinden var i egentlig fertilitetsbehandling på det tidspunkt, hvor hun blev opsagt, eller om fertilitetsbehandlingen reelt var afbrudt med den konsekvens, at kvinden ikke var særligt beskyttet efter ligebehandlingsloven ved opsigelse.

Virksomheden gjorde gældende, at kvinden ikke var i fertilitetsbehandling på det tidspunkt, hvor hun blev opsagt.

Retten fandt, at kvinden havde sandsynliggjort, at hun havde været udsat for forskelsbehandling, idet arbejdsgiveren havde begrundet opsigelsen med kvindens fertilitetsbehandling. Da kvindens læge havde orienteret om, at hun alene skulle have en kort pause i hendes fertilitetsbehandling, var situationen omfattet af ligebehandlingslovens regler, hvorfor kvinden blev tilkendt en godtgørelse svarende til 6 måneders løn.

Dansk Erhverv vurderer
Afgørelsen er i tråd med tidligere praksis, som bekræfter, at bevisbyrden for virksomheden er tung at løfte, når man opsiger en medarbejder, der er gravid, i egentlig fertilitetsbehandling eller afholder barsel.

Afgørelsen er et eksempel på, at medarbejdere trods en kort afbrydelse i fertilitetsbehandlingen kan være særligt beskyttet mod opsigelse.

Dansk Erhverv anbefaler altid vores medlemsvirksomheder at kontakte os, inden der træffes beslutning om opsigelse af en medarbejder, der er gravid, i fertilitetsbehandling eller afholder barsel.