; ;
Gemt

BNP faldet i første halvår mindre slemt end frygtet

Danmarks Statistik har onsdag offentliggjort det første reviderede nationalregnskab for andet kvartal. Det er den alvorlige situation taget i betragtning et lille positivt tal. Faldet i BNP i andet kvartal er således blevet opjusteret en my fra -6,9% til -6,8%.

Nyhed

01. oktober 2020

Danmarks Statistik har onsdag offentliggjort det første reviderede nationalregnskab for andet kvartal. Det er den alvorlige situation taget i betragtning et lille positivt tal. Faldet i BNP i andet kvartal er således blevet opjusteret en my fra -6,9% til -6,8%. Men nok så vigtigt, så er BNP-væksten i andet kvartal også blevet opjusteret fra -2,0% til nu -1,6%. Dermed er BNP i alt blevet opjusteret med 1 procentpoint siden midten af august, hvor vi fik det første bud på BNP-væksten i første halvår. Det svarer til en opjustering på i alt 3,2 mia. kr.

Når det er sagt, så står det desværre fortsat mejslet i granit, at viruskrisen har sendt dansk økonomi ud i et nærmest lodret fald, hvis lige vi ikke tidligere har set i fredstid. Til sammenligning faldt BNP med 2,4% i 4. kvartal 2008, hvor finanskrisen var på sit højeste. Finanskrisen blev dengang regnet som den mest alvorlige økonomiske krise siden 1930’erne.

Fornyet vækst i dansk økonomi…
Der er dog meget også der tyder på, at nedgangen i dansk økonomi har været kortvarig. Som tingene ser ud nu, så er der udsigt til et fint comeback til væksten i tredje kvartal. En BNP-vækst på 4-5% i tredje kvartal er bestemt ikke urealistisk. Det skal naturligt ses i sammenhæng med, at der er kommet fornuftigt gang i særligt privatforbruget hen over sommerperioden.

… kan ende i en vækstfuser
Den fornyede vækst i dansk økonomi kan dog hurtigt ende i en decideret vækstfuser hen over efteråret. Smittetallene har været høje over de seneste uger, hvilket har ført til en række nye restriktioner. Den stigende smitte ses desværre også på en række af vores største eksportmarkeder.

Jeg vil derfor desværre ikke blive overrasket, hvis væksten igen dykker mærkbart hen over efteråret og vinteren. Det er en alvorlig risiko, da en ny vækstnedgang vil ramme på et tidspunkt hvor dansk økonomi i forvejen er groggy. En ny vækstnedgang vil derfor ramme dansk økonomi ekstra hårdt og kunne forlænge krisen mærkbart.

Den økonomiske politik skal løbende tilpasses
Det er derfor også vigtigt, at den økonomiske politik løbende tilpasses den alvorlige udvikling vi ser i smitten både herhjemme og i udlandet. Der er særligt brug for løbende at tilpasse hjælpepakkerne til de virksomheder og leverandører, der rammes af nye restriktioner. Dertil bør restriktionerne være så målrettede og kortvarige som muligt.

Der kan også hurtigt blive brug for at stimulere efterspørgslen yderligere. Det kan fx ske ved at udbetaler de resterende to ugers feriepenge. Det er en udbetaling, der vil kunne sende yderligere 25 mia. kr. ud til danskerne og redde yderligere 4.000 jobs.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Tore Stramer

Cheføkonom
Medarbejderprofil