; ;
Gemt

Bortvist for at kaste med kold kaffe og opfordre til slåskamp

18. februar 2021

Det var berettiget at bortvise en omsorgs- og pædagogmedhjælper for at skabe tumult på det asylcenter, hvor han var ansat.

Sagen kort
Sagen drejede sig om en omsorgs- og pædagogmedhjælper, der var ansat på et asylcenter. Efter få måneders ansættelse blev medarbejderen flyttet til et andet asylcenter, og kort tid derefter blev medarbejderen opsagt på grund af budgetbesparelser.

Under opsigelsesperioden indfandt medarbejderen sig en dag efter arbejdstid på det asylcenter, som han tidligere havde været tilknyttet. Her vaskede han sin bil, fyldte den op med sprinklervæske og spiste af den mad, der var tiltænkt asylansøgerne.

Da en af de tidligere kolleger påtalte det, fik det medarbejderen til at fare op og tale grimt om både kolleger og ledelsen. Der opstod derefter tumult, hvor der bl.a. blev kastet med kold kaffe. Medarbejderen opfordrede i den forbindelse kollegaen til at indgå i et slagsmål med ham og gav samtidigt udtryk for, at kollegaen ville få behov for en ambulance.

Efter episoden valgte både medarbejderen og kollegaen at melde hinanden til politiet for vold. Af politirapporten fremgik det bl.a., at medarbejderen havde fået overfladiske skader i ansigtet. Politiet valgte dog senere at opgive sigtelse mod kollegaen.

Virksomheden valgte på baggrund af hændelsen at bortvise medarbejderen.

Medarbejderen mente, at bortvisningen var uberettiget, og han indbragte derfor sagen for retten, hvor han krævede løn i sit opsigelsesvarsel samt en godtgørelse for usaglig afskedigelse.

Under sagen gjorde medarbejderen gældende, at han hverken havde kastet kaffe, slået eller truet kollegaen. Derudover mente medarbejderen, at det skulle tillægges vægt, at episoden havde fundet sted i hans fritid.

Rettens afgørelse
Retten lagde indledningsvis til grund, at det ikke var tilladt for medarbejderen at vaske sin private bil på asylcentret, og at medarbejderen i øvrigt ikke havde noget at gøre i det asylcenter, hvor han ikke længere var ansat.

På baggrund af bevisførelsen lagde retten endvidere til grund, at medarbejderen under episoden var blevet meget ophidset og var begyndt at råbe højt og omtale kolleger og ledelse i negative vendinger. Retten lagde også til grund, at medarbejderen havde kastet kold kaffe på kollegaen og opfordret ham til at indgå i et slagsmål.

Som følge heraf vurderede retten, at medarbejderens adfærd udgjorde en grov misligholdelse af ansættelsesforholdet. Bortvisningen var derfor berettiget, og virksomheden blev frifundet.

Dansk Erhverv bemærker
Afgørelsen bekræfter, at vold og aggressiv adfærd over for en arbejdsgiver og kolleger er et alvorligt forhold, der som udgangspunkt vil berettige til en bortvisning.

Bortvisningssager skal altid vurderes ud fra de konkrete omstændigheder. Dansk Erhverv opfordrer derfor medlemmerne til at søge rådgivning, inden der træffes beslutning om bortvisning af en medarbejder.