; ;
Gemt

Brexit – hvad gælder nu for dine medarbejdere?

Den 31. januar 2020 trådte Storbritannien ud af EU. Her kan du læse mere om, hvad der gælder for britiske statsborgere, der arbejder i Danmark, og danske statsborgere i Storbritannien.

Nyhed

Dansk Erhverv | Personale - 7. februar 2020

Overgangsordning frem til 31. december 2020
Der er i forbindelse med Brexit aftalt en overgangsordning, som gælder frem til den 31. december 2020, men med mulighed for forlængelse i op til to år. Den britiske premierminister, Boris Johnson, har dog udtalt, at en forlængelse ikke kommer på tale.

Ifølge ordningen bevarer britiske statsborgere og deres familiemedlemmer deres rettigheder i henhold til EU-bekendtgørelsen. Det betyder, at de kan blive i Danmark på de vilkår, som hidtil har været gældende. Ordningen omfatter både dem, som allerede har ophold i Danmark, og dem, som tager ophold i Danmark i overgangsperioden.

Tilsvarende følger det af aftalen, at EU-borgere, herunder danskere, der opholder sig i Storbritannien eller tager ophold i Storbritannien frem til den 31. december 2020, bevarer deres nuværende rettigheder efter EU-bekendtgørelsen.

Ophold i Danmark efter overgangsperiodens udløb
Britiske statsborgere med lovligt ophold i Danmark i fem år i træk vil i medfør af udtrædelsesaftalen kunne søge om tidsubegrænset opholdstilladelse i Danmark.

Samtidig vil britiske statsborgere med lovligt ophold i Danmark i mindre end fem år kunne søge om tidsubegrænset opholdstilladelse i Danmark, når de har haft lovligt ophold i Danmark i fem år. Det er endnu ikke fastlagt hvordan ansøgnings-/anmeldelsesproceduren for britiske statsborgere vil blive.

Efter overgangsperiodens udløb vil vilkårene for britiske statsborgere, der ønsker at flytte til Danmark, afhænge af, hvad EU og Storbritannien aftaler om det fremtidige forhold. Det er ikke afklaret endnu.

Efter de nuværende regler vil britiske statsborgere og deres familiemedlemmer, der ønsker at indrejse og tage ophold i en medlemsstat efter overgangsperiodens ophør, skulle ansøge om opholds- eller arbejdstilladelse på lige fod med andre tredjelandsstatsborgere. For Danmarks vedkommende vil det betyde, at udlændingelovens regler skal følges.

Ophold i Storbritannien efter overgangsperiodens udløb
EU-borgere, der allerede opholder sig i Storbritannien den 31. december 2020, bevarer deres rettigheder frem til den 30. juni 2021. For at forblive i Storbritannien herefter, skal EU-borgeren inden den 30. juni 2021 have ansøgt om enten settled status eller pre-settled status.

Settled status gives til borgere, der har boet i Storbritannien i fem sammenhængende år og giver ret til tidsubegrænset ophold og indrejse.

Pre-settled status gives ved mindre end fem års sammenhængende ophold i Storbritannien. Pre-settled status giver borgeren ret til at bo og arbejde i Storbritannien i en periode på op til fem år. Herefter kan borgeren ansøge om ophold efter settlement scheme.

Efter overgangsperiodens udløb vil vilkårene for EU-borgere, der ønsker at flytte til Storbritannien, afhænge af, hvad EU og Storbritannien aftaler om det fremtidige forhold. Det er ikke afklaret endnu.

Dansk Erhverv følger udviklingen og vender tilbage, når der er nyt på området.